Diversiteitsaanpak VAF/Gamefonds
De term diversiteit dekt vele ladingen. Het VAF streeft bijvoorbeeld ook naar verscheidenheid in het globale contentaanbod dat het ondersteunt. Hieronder focussen we echter op diversiteit binnen games.
We concentreren ons op de volgende aspecten:
- Gender
- Etnisch-culturele achtergrond
- Seksuele oriëntatie
- Leven met een beperking
Bij steunaanvragen zullen we nagaan op welke manier een project ruimte biedt aan diversiteit. Dat is uiteraard voor iedere game anders en we leggen geen regels of quota op, maar we zijn er wel van overtuigd dat het voor elke game mogelijk is om bij te dragen aan diversiteit zonder daarom de aard van de game aan te tasten. Integendeel, een plaats geven aan diversiteit kan het eindresultaat juist rijker maken. Afhankelijk van de ontwikkelingsfase zijn bepaalde invalshoeken meer relevant dan andere. In de aanvraag wordt de aanvrager gevraagd naar zijn/haar diversiteitsaanpak.
Hieronder geven we een aantal concrete pistes om met diversiteit aan de slag te gaan.
Project
Binnen het project wordt gekeken naar de voorstelling van diversiteit bij personages, arena, thema en verhaallijn, zowel impliciet als expliciet. Een interessante proef is de Bechdeltest, waarmee je te weten komt hoe interessant de vrouwelijke personages zijn. De bechdeltest wordt voornamelijk toegepast op film, maar kan ook voor games als leidraad gehanteerd worden.
Enkele vragen die je je kan stellen:
- Hoe wordt diversiteit voorgesteld bij de hoofd- en zijpersonages?
- Zijn er elementen in de backstory van de personages met invloed op het verhaal en het thema die diversiteit uitstralen?
- Zijn de dialogen en personages niet te stereotiep?
- Is het project geplaatst binnen een wereld die diversiteit uitstraalt?
- Is er diversiteit in het thema en de verhaallijn?
Personages
Afhankelijk van het soort project zou de cast een herkenbare afspiegeling van onze samenleving kunnen zijn, zowel de hoofd- als de zijpersonages. Ook voor de niet-specifieke personages is kiezen voor diversiteit een pluspunt.
Team
Aandacht voor diversiteit in de samenstelling van het team, zowel bij de creatieve en technische functies als bij stagiairs. Als er met een team van schrijvers wordt gewerkt, doe dan ook beroep op schrijvers uit groepen die nog ondervertegenwoordigd zijn: vrouwelijke schrijvers, jonge schrijvers, schrijvers met een andere culturele of etnische achtergrond.
Enkele vragen die aanzetten tot nadenken:
- Welke acties worden ondernomen om het creatieve team divers te maken?
- Welke acties worden ondernomen om het technische team divers te maken?
Spelers
Een groot deel van de potentiële spelers wordt niet bereikt. Ondervertegenwoordigde groepen kunnen zich vaak niet identificeren met de projecten. Het is belangrijk om na te denken over hoe we een meer divers publiek kunnen aanspreken.
Van bij de start van het project kan je nadenken over hoe het project beter kan aansluiten bij de leefwereld van ondervertegenwoordigde groepen (op het vlak van thema, personages, wereld en verhaallijn). Je kan ook onderzoeken hoe je via alternatieve distributie en andere marketingstrategieën een meer divers publiek kan bereiken.
Enkele vragen die je je kan stellen:
- Wil je met je game een specifieke ondervertegenwoordigde groep bereiken?
- Welke strategie gebruik je om ondervertegenwoordigde groepen te bereiken?
- Op welke organisaties kan je beroep doen om moeilijk te bereiken ondervertegenwoordigde groepen te benaderen?