CONTeXT

CONTeXT, 7-8 oktober, Gent

Tijdens CONNeXT wordt, onder de noemer CONTeXT, een reeks keynotes en panelgesprekken voor de Vlaamse audiovisuele sector georganiseerd. 

Philip Knatchbull bijt de spits af met een keynote op maandag 7 oktober. Knatchbull staat sinds 2006 als CEO aan het hoofd van bioscoopketen Curzon. Met een vooruitstrevend businessmodel maakte hij van het iconische merk – Curzon bestaat 85 jaar – de belangrijkste onafhankelijke speler in het Verenigd Koninkrijk. Naast een catalogus van ruim 500 titels en een eigentijds zalenpark in volle expansie is er vandaag ook Curzon on Demand, een VOD-platform met 'same-day releases' waarvoor het bedrijf samenwerkt met o.a. Samsung, Apple, Amazon en Virgin. In 2018 lanceerde Warner Bros de internationale SVOD-service Filmstruck Curzon. Voor zijn bijdrage aan de Britse filmsector werd Curzon in 2018 bekroond met een BAFTA.

Tijdens het panelgesprek 'Make Cinema Great Again!' wordt er gezocht naar manieren waarop we in bewogen tijden van streaming en disruptie het publiek opnieuw warm kunnen maken voor de cinemabeleving. Hoe kunnen we van onze films opnieuw een must-see event maken en het publiek zover krijgen om sofa en smartphone weer in te ruilen voor de bioscoop. Met welke content en marketingmiddelen kunnen we het publiek terugwinnen voor de bioscoop? Wat kunnen we als sector leren van het veranderende kijkpatroon, hoe moeten we het interpreteren en welke inspiratie halen we eruit? 
 
Naast keynotespreker Philip Knatchbull bestaat het panel van 'Make Cinema Great Again!' uit Karin Beyens (Diaphana Distribution, FR), Daniela Estner (Doc & Film, binnenkort aan het hoofd van Unifrance), Mike Goodridge (artistiek directeur Macao International Film Festival and Awards, producent en voormalig vakjournalist) en Kobe Van Steenberghe (producent voor het Vlaamse a team productions).

De tweede keynote, op dinsdag 8 oktober, is van Rikke Ennis, oprichter van het Deense REinvent Studios. Van 1999 tot 2008 was Ennis actief voor Trust Film Sales, waar ze een tv-afdeling lanceerde. In 2008 werd ze CEO van TrustNordisk, de internationale sales- en distributieonderneming die ontstaan is uit de fusie van Nordisk Film en Zentropa. In 2018 richtte Ennis REinvent Studios op, een ministudio gespecialiseerd in packaging, financiering en rechtenverkoop. REinvent Studios opereert als executive en creative producer bij de ontwikkeling, financiering en coproductie van lokale en internationale televisiereeksen, speelfilms en webseries. Het biedt ook financiële diensten aan en opereert als sales agent, zowel voor eigen reeksen als voor high-profile projecten van andere studio's. Rikke Ennis is ten slotte ook betrokken bij NutAlone, een online distributieplatform dat de gefragmenteerde audiovisuele industrie weer bij elkaar wil brengen en meer zichtbaarheid wil geven aan Europese content.

In het panelgesprek 'I Have a Stream' wordt gekeken naar recente evoluties in het streaminglandschap. Streaming-giganten Netflix en Amazon worden door sommigen gezien als redders van de onafhankelijke filmsector. De aankoop van films wordt echter meer en meer teruggeschroefd om verder plaats te maken voor eigen producties en originele content, een aanbod dat ze quasi exclusief kunnen aanbieden en exploiteren. De paneldeelnemers zoeken naar andere manieren waarmee onafhankelijke filmmakers vandaag een internationaal publiek kunnen bereiken: van een veelheid aan nicheplatformen of gespecialiseerde aanbieders tot het rechtstreeks bereiken van het publiek. Hoe zal dit de rol van sales agents en content aggregators beïnvloeden? De experts hebben het over de toekomst van de streamingmarkt, en hoe het juiste publiek met de juiste content kan worden bereikt. 

Naast keynotespreker Rikke Ennis, CEO van REInvent Studios die ook betrokken is bij het NutAlone-streamingplatform voor Europese indie-films, bestaat het panel uit Marike Muselaers (Lumière Publishing Benelux), Muriel Joly (van content aggregator Under The Milky Way) en Walter Iuzzolino (Global Series Network en Walter Presents, dat via VTM Go sinds dit jaar ook in Vlaanderen beschikbaar is).

De laatste keynote, ook op dinsdag 8 oktober, is van Marianne Furevold-Boland. Na een acteeropleiding aan het Liverpool Institute for Performing Arts ging Furevold-Boland als presentatrice, journaliste, scenarist en script doctor aan de slag bij de Noorse publieke omroep NRK. Momenteel is ze als executive producer betrokken bij verschillende producties van NRK Drama. Furevold-Boland is producent van de populaire Noorse teen-drama webserie Skam en ze superviseert ook de adaptaties van de reeks waar in een achttal landen aan gewerkt wordt. Daarnaast geeft ze workshops in o.a. 'insight work' als instrument bij het ontwikkelen van scripts en in de methodes van shortform-productie. 

Moderator van CONTeXT is Wendy Mitchell, journalist voor Screen International en onafhankelijk consulent voor filmfestivals.

Het programma

Maandag 7 oktober

  • 14-15u: Keynote Philip Knatchbull
  • 15.20-16.30u: Panel 'Make Cinema Great Again' 
Dinsdag 8 oktober
  • 14-14.45u: Keynote Rikke Ennis
  • 14.45-15.45u: Panel 'I Have A Stream'
  • 15.45-16.30u: Keynote Marianne Furevold-Boland

Deelnemen?

De inschrijvingen voor CONTeXT zijn volzet, maar samenvattingen van de keynotes en panels worden na afloop beschikbaar gemaakt op de CONNeXT-website (in het Engels).

CONNeXT is een intiatief van Flanders Image, de communicatie- en promotieafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met Sabam for CultureCreative Europe Mediadesk Vlaanderen, Screen BrusselsLitesFlowOmnia TravelPillows en Film Fest Gent. De mediapartners zijn C21 MediaLe Film Français en Screen International.

Datum: 
07/10/2019 - 08/10/2019
Locatie: 
Kinepolis Gent
Organisator: 
Flanders Image
Aan kalender toevoegen

logo van de Vlaamse Overheid