Voor wie?
- Rechtspersonen waarvan de maatschappelijke zetel of een permanent agentschap is gevestigd in Vlaanderen op het moment van de uitbetaling van de steun.
- De steunaanvrager moet onafhankelijk zijn. Conform artikel 2, 49° van het Vlaams decreet betreffende radio-omroep en televisie, wordt de onafhankelijke producent gedefinieerd als volgt: de producent a) waarvan de rechtspersoonlijkheid onderscheiden is van die van een omroeporganisatie; b) die rechtstreeks noch onrechtstreeks over meer dan 15 percent van het kapitaal van een Vlaamse omroeporganisatie beschikt; c) waarvan het kapitaal voor niet meer dan 15 percent in handen is van een vennootschap die rechtstreeks of onrechtstreeks meer dan 15 percent van het kapitaal van een Vlaamse omroeporganisatie bezit.
Algemene Groepsvrijstellingsverordening
De steun die wordt toegekend door het VAF wordt toegekend binnen het kader van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie.
Volgens de Europese regels mag een onderneming op het moment van de steuntoekenning geen onderneming in moeilijkheden zijn.
Het moment van steuntoekenning door het VAF is afhankelijk van het soort steun dat u ontvangt. Bij scenariosteun en promotiesteun is dit op het ogenblik van de goedkeuring van de steun door de raad van bestuur van het VAF. Voor ontwikkelings- en productiesteun is dit op het ogenblik van goedkeuring van het technisch dossier. De steuntoezegging voor ontwikkelings- en productiesteun van het VAF betreft immers slechts een principiële toezegging en de effectieve toekenning is afhankelijk van de goedkeuring van het technisch dossier.
Meer informatie rond deze bepalingen en een rekenmodule kan je terugvinden via de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Bedragen
In het reglement staan de theoretische maxima opgelijst die men volgens de beheersovereenkomst van het VAF/Filmfonds kan aanvragen. In de praktijk werkt het VAF voor de categorie InnovatieLab met een systeem van maximale bedragen.
Deadlines
Bekijk de kalender om alle deadlines te zien voor indiening van aanvragen.
Aanvragen die worden ingediend ná de deadline, zijn onontvankelijk. De deadline voor de digitale indiening van het dossier (via MyVAF) is om 12u op de dag vermeld in de deadlinekalender.
Hoe aanvragen?
Alle aanvragen moeten worden ingediend via het MyVAF-portaal. Meer informatie hierover kan je terugvinden in de gebruikershandleiding.
Voor de aanvragen ontwikkelingssteun voor crossmediale audiovisuele toepassingen worden de volgende bijlagen gevraagd in het aanvraagdossier:
Bijlagen die meer context geven over de televisiereeks zelf
- een beschrijving van de televisiereeks, bestaande uit:
1.1. intentieverklaring van de producent over a.) de keuze van het project, de productionele en financieringsaanpak en de plaatsing in de markt en b.) de keuze voor de stijl, de structuur en de visuele aanpak (in geval van een animatiereeks: ook de keuze voor de gebruikte animatietechnieken)
1.2. scenario van minimaal één aflevering, plus treatments van alle andere afleveringen (in geval van een animatiereeks: de literaire en grafische bijbel)
1.3. personagebeschrijvingen
1.4. cv van producent, regisseur, scenarist (in geval van een animatiereeks: ook van de hoofdanimator en production designer)
1.5. schriftelijk engagement van een Vlaamse omroep (in open net) om de reeks mee te financieren, met expliciete vermelding van de financiële bijdrage van deze omroep
1.6. indien een piloot of trailer bestaat: gelieve deze bij te voegen
Bijlagen die de crossmediale toepassingen beschrijven
- een afzonderlijke beschrijving voor elk van de crossmediale toepassingen die deze aanvraag omvat, bestaande uit:
2.1. intentieverklaring van de auteur(s) van de crossmediale toepassing over de keuze van het onderwerp, de gekozen benadering of invalshoek van het gegeven, de vorm, structuur, stijl en visuele aanpak
2.2. intentieverklaring van de producent over de keuze van de crossmediale toepassing, de productionele en financieringsaanpak en de plaatsing in de markt
2.3. In alle gevallen behalve bij nieuwe projecten: een nota over de eventuele wijzigingen ten opzichte van de vorige aanvraag en/of een inhoudelijke reactie op het commissieverslag.
2.4. een zo gedetailleerd mogelijk uitgeschreven concept , zowel inhoudelijk als technisch
2.5. beschrijving van en motivatie voor het gekozen platform (online, pc, app, etc.)
2.6. beschrijving van en motivatie voor de beoogde doelgroep
2.7. indien gewenst (facultatief): bijkomende relevante documenten (bv. een moodboard)
2.8. Diversiteitsaanpak: het VAF verwacht dat aanvragers nadenken en aangeven hoe binnen hun aanvraag plaats wordt - of kan worden - gemaakt voor diversiteit. Meer uitleg en denkpistes zijn te vinden op onze website: https://www.vaf.be/diversiteitsaanpak - maximaal 2 blz. A4
2.9. cv van voornaamste medewerkers
2.10. schriftelijk engagement en bedrag van de Vlaamse omroep (in open net) om de crossmediale toepassing mee te financieren.
2.11. budget en financieringsplan voor de ontwikkeling van deze specifieke crossmediale audiovisuele toepassing (formaat zelf te kiezen, maar voldoende gedetailleerd)
Visiemateriaal van dit project of eerder werk van de makers is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Aan te leveren via een link.
De aanvraag dient een volledig beeld te geven van het te realiseren project. Aanvragen en de daarbij behorende gegevens en bijlagen dienen te zijn opgesteld in het Nederlands of naar het Nederlands te zijn vertaald. Meer bepaald dienen scenario’s, synopsissen, treatments, intentieverklaringen, personagebeschrijvingen, inhoudelijk en visueel opzet of concept, statuten productiehuis in het Nederlands te worden ingediend. Scenario’s in andere talen kunnen eveneens worden ingediend, doch enkel indien ze vergezeld zijn van een vertaling in het Nederlands. Daarentegen kunnen cv’s, contracten en documenten m.b.t. de financiering zowel in het Nederlands, het Frans als het Engels worden meegestuurd.
Wie beslist?
Nadat je aanvraagdossier formeel ontvankelijk is bevonden door de administratie van het VAF, wordt de aanvraag voorgelegd aan een beoordelingscommissie. De lijst van de beoordelingscommissies is te vinden op deze pagina. Deze commissie brengt een advies uit aan de Raad van Bestuur van het VAF, die de uiteindelijke beslissing neemt.