Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
13 december 2019 10:00 tot 12:30
Lumière Brugge

Op vrijdag 13 december 2019 vond het Vertonersontbijt plaats in Cinema Lumière in Brugge.

Voor wie het VAF Vertonersontbijt niet kent: het is een korte maar krachtige informatieve voormiddag voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties; een informele meeting waar nieuw aanbod en nieuwe initiatieven centraal staan.

Het hoofdthema van deze zevende editie is het cinema-café: wat is het belang ervan, hoe is de interactie tussen bioscoop en café, welke modellen zijn er? We bekijken verschillende prototypes van naderbij: de Republiek/Lumière in Brugge, Lumière in Maastricht, Sphinx in Gent, Café le Parc en Brasserie Sauveniere in Luik, Caféo in Namen.

Daarnaast hebben we het over Classics Restored, dat bekende en minder bekende klassiekers terug op het grote scherm brengt, over Decinex, DCP en het einde van de VPF. Kinepolis Film Distribution en Imagine blikken vooruit op het aanbod van 2020. En wat nieuws met de nieuwe filmclassificatie van Kijkwijzer?

Het ontbijt staat klaar om 9.30u. Vanaf 10u stipt volgen tien korte presentaties. Om 12.30u zetten we het gesprek verder bij een lichte lunch.

Het programma

Lumière Brugge, Cartoon’s Antwerpen en de nieuwe exploitatie in Mechelen
Jon Michelena, Simon Vanbeylen en Andreas Vermaut
Wat is het exploitatiemodel van cinema Lumière Brugge, van cinema Cartoon’s Antwerpen en van de toekomstige locatie in Mechelen? Waarin verschillen ze van andere bioscopen? Jon Michelena is theatre manager van Cinema Cartoon’s en ontwikkelt nieuwe cinemaprojecten voor de Lumière Stadsbioscopen. Simon Vanbeylen en Andreas Vermaut zijn theatre managers van Lumière Brugge.

De Republiek: over businessmodellen en financiële plannen
Bart Geernaert
De Republiek is een creatief knooppunt in het centrum van Brugge waar kunstenaars, jonge ondernemers, liefhebbers van lekker eten en drinken en cinema samenkomen. Het horecagedeelte van De Republiek is een wezenlijk onderdeel van het businessmodel. Bart Geernaert is algemeen coördinator van De Republiek.

Classics Restored: (on)bekende klassiekers terug op het grote scherm
Bert Lesaffer en Kevin Decoster
Met dank aan de nieuwe digitale restauraties kunnen de parels uit de verre en recente filmgeschiedenis opnieuw in hun volle glorie worden bekeken. Dat wil zeggen in de setting waar de films voor gemaakt zijn: het grote scherm. Cinea, KASKcinema en Kunstencentrum BUDA slaan de handen in elkaar om bekende en te weinig gekende recent gerestaureerde filmklassiekers op verschillende plaatsen in Vlaanderen te vertonen, zowel tijdens een jaarlijks festival als op geregelde tijdstippen door het jaar heen. Bert Lesaffer en Kevin Decoster zijn de filmprogrammatoren van respectievelijk KASKcinema en Kunstencentrum BUDA.

Lumière Maastricht: cinema-restaurant-café
David Deprez
Lumières groots opgezette Restaurant Café in de oude energiecentrale van de Sphinxfabrieken is dagelijks geopend vanaf 11 uur. “Lunchen, borrelen direct na het werk of later aanschuiven voor een uitgebreid 3-gangendiner? Alles is mogelijk. Evengoed kun je volstaan met een lekkere, snelle hap voordat je naar de film gaat. Van een gezonde salade tot tasty streetfood; er is voor ieder wat wils”. David Deprez, artistiek directeur van Lumière Cinema Maastricht, geeft toelichting over het businessmodel en de interactie tussen food en film.

Kijkwijzer: Een nieuwe filmclassificatie in 2020
Heidi Peeters
Vanaf 8 januari wordt de Kijkwijzermethode ingevoerd voor filmreleases in de Belgische bioscoop. Filmdistributeurs classificeren (dankzij een opleiding en een online vragenlijst) zelf hun films, met categorieën op basis van leeftijd (AL, 6, 9, 12, 16) en inhoud (geweld, angst, seks, grof taalgebruik, discriminatie, drank- en drugsmisbruik). Heidi Peeters is medewerker voor de nieuwe filmkeuring bij het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Kinepolis Film Distribution: KFD in 2020
Pascale Devreese
Wat mogen filmvertoners van KFD verwachten in 2020? Vooral de Vlaamse titels worden in de kijker gezet. Pascale Devreese is sinds 1997 werkzaam als sales manager bij Kinepolis Film Distribution.

Café le Parc à Liege, brasserie Sauveniere à Liege, Caféo à Namur
Nina Gazon
Vzw Les Grignoux is niet alleen de exploitant van La Sauvignière, Cinema Le Parc (beide in Luik) en van Cinema Cameo (Namen), de vereniging is ook de uitbater van drie café’s/brasserieën: café Le Parc (Luik), Brasserie Sauveniere (Luik), en de Caféo (Namen). Oorsprong, doelstellingen, activiteiten, selectie van drank en voeding, de werking, de uitbating en de link met de bioscoop. Nina Gazon is lid van het management-team van Les Grignoux en is er verantwoordelijk voor horeca en concerten (lezing in het Frans).

Decinex: DCP vandaag en het einde van de VPF
Benoît Schils & Mirko Heukemes
Decinex is in verschillende landen de belangrijkste leverancier van professionele DCP infrastructuur. Wat zijn de toekomstverwachtingen voor de bestaande en de nieuwe DCP-installaties? Hoe zit het met de onderhoudscontracten en met het einde van de lopende VPF-regelingen? Benoît Schils is Country Manager BeLux en Mirko Heukemes is verantwoordelijke techniek (lezing in het Engels).

Imagine 2019-2020: vrouwen staan centraal
Eveline De Waele
Een overzicht van de Imagine-releases van december 2019 tot zomer 2020, met bijzondere aandacht voor Muidhond, de nieuwste film van Patrice Toye (publieksprijs Film Fest Gent 2019). Eveline De Waele is sinds april 2019 actief bij Imagine, onder meer als aanspreekpunt voor het tweede circuit.

Sphinx cinema & café
Patrick Deboes
Tegen de achtergrond van zijn ervaring met de uitbating van cinema en café Sphinx in Gent bekijkt Patrick Deboes de relatie tussen een (arthouse)cinema en een (film)café. Patrick Deboes is zaakvoerder en programmator van cinema Sphinx in Gent.