Ga verder naar de inhoud

1985 geselecteerd voor Officiële Competitie Canneséries

8 maart 2022

De fictieserie 1985 is geselecteerd voor de Officiële Competie van het internationaal seriesfestival Canneséries (1-6 april, Cannes). De Eyeworks-serie, geschreven door Willem Wallyn en geregisseerd door Wouter Bouvijn, speelt zich af rond waargebeurde feiten over de Bende van Nijvel in de jaren 80 en werd gecoproduceerd door de VRT en de RTBF.

De affiche van 1985
De affiche van 1985

1985 vertelt het verhaal van drie vrienden wiens levens en carrières in het België van de jaren 80 wegzinken in het moeras dat men de Bende van Nijvel is gaan noemen. In 1980 stappen een jonge vrouw, haar broer en zijn beste vriend in het avontuur van het volwassen leven. Vol goede intenties beginnen ze aan een beloftevolle toekomst, Vicky als studente rechten aan de VUB, Marc en Franky als rekruten bij de Rijkswacht. Maar in de jaren die daarop volgen verliest elk van hen zijn/haar onschuld en illusies.

1985 werd geschreven door Willem Wallyn (All of Us, De 16, Film 1) en geregisseerd door Wouter Bouvijn (Red Light, De twaalf). Producent is Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama (Niet schieten, De twaalf), in coproductie met VRT en RTBF die de reeks beide ook zullen uitzenden.

De hoofdrollen in 1985 zijn voor Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon, met belangrijke bijrollen voor Ruth Becquart, Yoann Blanc, Roda Fawaz, Peter Van den Begin, Tom Vermeir, Guillaume Kerbusch, Titus De Voogdt en Barbara Sarafian.

De internationale distributie van 1985 wordt verzorgd door het Franse StudioCanal.

1985 kwam tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en kon ook rekenen op steun van het Vlaams Noodfonds Corona van de Vlaamse Regering. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, in de serie.