Ga verder naar de inhoud

Carrièreprijs voor productiehuis Associate Directors

22 november 2016
De prijs van verdienste of Gulden Mira, uitgereikt door de Vereniging van de Vlaamse Filmpers (VVF), gaat dit jaar naar Associate Directors, het productiehuis achter documentaires als Elephant’s Dream, 9999 en Verdwaald in het geheugenpaleis. Met de Gulden Mira wil de Vlaamse Filmpers inspanningen bekronen die bijdragen tot de ontwikkeling van de Vlaamse film.
Associate Directors is sinds 2005 actief als producent van documentaires en focust op auteursfilms met een hoge culturele en/of maatschappelijke waarde. Achter de naam gaat het trio Mark Daems, Jan Lapeire en Bram Crols schuil. Hun eerste succes boekten zij met Lapeires Vlasman die in 2010 de prijs voor Beste Belgische Film wegkaapte op Docville.
 De grote doorbraak kwam er met Verdwaald in het geheugenpaleis van Klara Van Es. De film over mensen in een vroeg stadium van Alzheimer lokte destijds meer dan 35.000 toeschouwers naar de Vlaamse filmzalen en haalde ruim 10.000 bezoekers in Nederland. De strategie van het productiehuis om zelf de distributie van films in handen te nemen, leidde in 2013 tot de creatie van DocPoppies, een initiatief dat de release van documentaire films in de bioscoop ondersteunt. De voorbije jaren heeft Associate Directors een maatschappelijk geëngageerde filmografie opgebouwd met films als 9999, Verdwaald in het geheugenpaleis en de tv-reeks 1 op 10: onder de armoedegrens. Daarnaast boden documentaires als Smakelijk eten! of Elephant's Dream de kijker een andere kijk op (een deel van) de wereld. Verder produceerde Associate Directors onder meer ook de sportdocumentaire De koning van de Mont Ventoux, het warm-poëtische L'amour des moules, of het donker-estetische Vlasman. Samen met een aantal gelijkgestemde producenten en filmmakers richtte Associate Directors mee de vzw Flanders Doc op, om de belangen van de documentaire auteurscinema te verdedigen met initiatieven als DocShop, de Day of the Doc, Good Mooov, de Vlaamse documentaire filmweken, DocTalks, de webshop, e.a.. Op 18 november kregen de Associate Directors hun Gulden Mira uitgereikt uit de handen van Robbe De Hert, zelf laureaat in 2006. “We beschouwen deze bekroning als een aanmoediging om aan de weg te blijven timmeren voor een klimaat waarin de documentaire auteurscinema beter kan gedijen. We willen in de toekomst een rijke variëteit aan films blijven aanbieden, vanuit een betrokkenheid met de maatschappij en een liefde voor het artistieke.”