Ga verder naar de inhoud

Holly van Fien Troch in Officiële Competitie Venetië

25 juli 2023

Holly, de nieuwe speelfilm van Fien Troch, is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Internationaal Filmfestival van Venetië (30 augustus - 9 september).

Holly (Fien Troch, 2023)
Holly (Fien Troch, 2023)

Holly is Fien Trochs vijfde speelfilm. Haar vorige film Home (2016) won in Venetië de Orizzonti-prijs voor Beste Regie. Daarvoor regisseerde ze de speelfilms Kid (2012), Unspoken (2008) en Een ander zijn geluk, die in 2005 gekozen werd als Officiële Belgische Oscarinzending.

Het is een ongelofelijke kans om met Holly in Venetië in wereldpremière te gaan. Ik heb een bijzondere band met het festival en het is dan ook een de perfecte start voor de internationale festivalcarrière van de film. De Orizzonti-prijs voor Beste Regie winnen met Home in 2016 betekende een immense aanmoediging. Dat we nu zeven jaar later worden uitgenodigd voor de Officiële Competitie is een droom die in vervulling gaat. Het bevestigt dat er nog plaats is voor films als Holly.

Regisseur Fien Troch

Het titelpersonage van Holly is een 15-jarig meisje. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben, zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna lijkt geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om mee vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt lijkt Holly rust, warmte en hoop te geven aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.

Net als in haar vorige films onderzoekt Fien Troch in Holly de menselijke psyche en de absurditeit van het dagelijkse leven met een dosis humor en een onbevaarbare fijngevoeligheid.

De cast van Holly bestaat uit nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans, naast bekende namen als Greet Verstraete (Beau Séjour), Els Dekeukelier (Home, Filles de joie), Serdi Faki Alici (Zonder afspraak, 13 geboden) en Robbie Cleiren (Blackout). Frank van den Eeden (Close, Home) is de DOP, Nico Leunen (De acht bergen, Home) stond in voor de montage.

Holly is een productie van Antonino Lombardo en Elisa Heene voor Prime Time en Mirage, samen met Les Films du Fleuve, Tarantula, Topkapi en Agat Films. Naast de steun van het VAF/Filmfonds kon de productie rekenen op steun van het Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive, Luxemburg Film Fund, Creative Europe Media. Casa Kafka stond in voor de financiering via de Belgische Tax Shelter-maatregel. De in Parijs gevestigde sales agent MK2 vertegenwoordigt de internationale rechten. Cinéart zal de film in de Benelux in de zalen brengen.

De Belgische release van Holly staat gepland op 22 november.

Holly kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Andere Vlaamse titels in Venetië

Daarnaast werd vandaag ook de selectie bekendgemaakt van de Nederlands-Vlaamse coproductie Wander to Wonder voor de Orrizonti Kortfilmcompetitie. Deze korte animatiefilm van Nina Gantz volgt drie acteurs van een jaren-tachtig-tv-serie voor kinderen die na het overlijden van de maker alleen in de studio achterblijven en vreemde afleveringen blijven maken voor hun fans. Wander to Wonder is een coproductie van Beast Animation.

Vorige week werd aangekondigd dat de VR-film Floating with Spirits van VAF Wildcardlaureaat Juanita Onzaga uitgenodigd is voor Venice Immersive, de competitie voor immersieve en XR projecten. In diezelfde sectie is ook de Nederlands-Vlaamse coproductie The Imaginary Friend van Steye Hallema geselecteerd. Beide titels zijn ge(co)produceerd door het Gentse productiehuis Cassette for timescapes.

Ook aan de openingsfilm van de Officiële Competitie zit een Belgisch kantje. Acteurs Johan Heldenbergh en Johannes Wirix spelen mee in Comandante, een film van regisseur Edoardo De Angelis en scenarist en auteur Sandro Veronesi. Het verhaal is gebaseerd op historische feiten uit de Tweede Wereldoorlog.De Italiaanse onderzeeër Comandante Capellini brengt in oktober 1940 een Belgisch schip, geladen met vliegtuigonderdelen, tot zinken. De kapitein van de duikboot, Salvatore Todaro, gaat de geschiedenisboeken in omdat hij de 26 Belgische opvarenden redt. Tegenover de Belgen zou hij hebben gezegd: "Ik ben een zeeman zoals u. U zou hetzelfde hebben gedaan."

Ten slotte zijn drie Vlaamse projecten geselecteerd om deel te nemen aan de Venice Gap-Financing Market, een platform waar productiemaatschappijen van over de hele wereld hun projecten in ontwikkeling kunnen pitchen met het oog op financiering en coproductie:

  • The Time of a Moment, een VR-project van Kate Voet & Victor Maes geproduceerd door Cassette for timescapes;
  • Gay Simulator, een Nederlands-Vlaamse VR-productie van Iris van der Meule met Cassette for timescapes als lokale partner;
  • Fiore Mio, een documentaire in ontwikkeling van de Italiaanse auteur en filmmaker Paolo Cognetti, schrijver van o.a. De acht bergen, die gecoproduceerd wordt door Harald House.

Floating with Spirits, Wander to Wonder, The Imaginary Friend, The Time of a Moment en Gay Simulator kunnen rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Meer info over de geselecteerde titels vind je op de Flanders Image-website.