Ga verder naar de inhoud

Silver Eye Award voor Vlaamse documentaire Love Is Not An Orange in Tsjechië

30 oktober 2022

De Vlaamse documentaire Love Is Not An Orange van Otilia Babara heeft zaterdagavond de Silver Eye Award gewonnen op het Ji.hlava documentairefestival in Tsjechië.

Love Is Not An Orange is een gevoelige documentaire over een generatie meisjes die in Moldavië opgroeiden in afwezigheid van hun moeders, economische migranten die na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in de jaren '90 naar het Westen trokken.

Tussen de moeders en de achtergebleven kinderen vond er een haast rituele uitwisseling plaats: moeders zonden geld en goederen naar huis, terwijl kinderen in ruil daarvoor videobanden opstuurden. Dit intieme homevideo-archief vormde de basis voor deze film die de kwetsbaarheid van familiebanden door de ogen van noodgedwongen gescheiden (over)levende moeders en dochters blootlegt.

Love Is Not An Orange is de eerste lange documentaire van Otilia Babara die zelf ook uit Moldavië afkomstig is. De documentaire ging eerder deze maand in wereldpremière op DOK Leipzig, als onderdeel van de nieuwe Panorama-sectie voor films over Oost-Europa. Begin oktober werd de film ook voorgesteld aan o.a. buitenlandse festivalcuratoren en aankopers op CONNEXT Antwerp.

Sinds 2009 kent het Institute of Documentary Film jaarlijks tijdens Ji.hlava de Silver Eye Award toe aan de beste documentaires uit of over Midden- en Oost-Europa. Het doel van de prijs is om regisseurs te ondersteunen met een innovatieve aanpak, auteurs die films maken die een sociale impact creëren, filmmakers met de moed om een discussie te openen over serieuze onderwerpen, en/of makers die unieke visies presenteren. Aan de prijs is een cashbedrag van 2.500 euro verbonden, terwijl de winnaar verder ook profiteert van de internationale festivalservice East Silver Caravan waarvan de waarde 3.500 euro bedraagt. De jury bestond dit jaar uit filmstrategist Kathleen McInnis (VS) en festivalcuratoren Christopher Small (GB) en Radu Sticlea (PT).

Hoofdproducent van Love Is Not An Orange is Hanne Phlypo voor het in Leuven gevestigde Clin d'oeil Films. Coproducenten zijn Alegria Productions (FR), Basalt Film (NL) en ALT Film (MO). Eerder produceerde Phlypo ook al de internationaal gelauwerde documentaire Waiting For August van Teodora Ana Mihai die een gelijkaardig thema aansnijdt.

Love Is Not An Orange kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.