Ga verder naar de inhoud

Zweedse remake van Ben X in wereldpremière

23 oktober 2013
Vanavond gaat in Stockholm IRL van Erik Leijonborg in wereldpremière. IRL is de Zweedse remake van Nic Balthazars Ben X. Valter Skarsgård, de jongste zoon van Stellan, speelt de hoofdrol. De première vindt plaats in aanwezigheid van de Vlaamse regisseur.
'Ik ben ongelooflijk benieuwd naar vanavond,' zegt Nic Balthazar vanuit Stockholm. 'Dit is zowaar een kleine droom die groot aan het uitkomen is. In een ander opzicht is het voor mij ook wel fijn. Eindelijk weet ik waarom ik ooit Zweeds gestudeerd heb.' IRL (wat staat voor 'In Real Life') is de eerste remake van Ben X. 'We blijven ook bezig met de Amerikaanse remake, en ook in Duitsland bestaat er interesse.' Ben X vertelt het verhaal van de licht autistische Ben die een gemakkelijk slachtoffer is voor pesterijen op school. Gesteund door zijn ‘mystery girl’ op het internet gaat hij over tot actie. Greg Timmermans speelde Ben in de Vlaamse filmversie uit 2007, naast Laura Verlinden, Marijke Pinoy, Titus De Voogdt en Pol Goossen. De film is gebaseerd op Balthazars bestseller ‘Niets is alles wat hij zei’ die ondertussen vertaald werd in zeven talen. Vervolgens bewerkte hij het boek tot een succesvol theaterstuk ('Niets') dat binnenkort ook in een vierde taalversie wordt opgevoerd. Achter Ben X ging ook een staaltje van technologische innovatie schuil. Het was de allereerste speelfilm waarbij een filmmaker in cyberspace met virtuele acteurs aan de slag ging. In het bestaande online rollenspel ‘ArchLord’ werden een aantal scènes online opgenomen, waarbij een aantal gamers op basis van aanwijzingen van de regisseur virtuele personages scènes lieten spelen. Dit alles werd vervolgens met de live-action filmbeelden geïntegreerd. Ook voor de Zweedse remake werd een gelijkaardige route gevolgd. 

Ben X was een instant succes bij ons. Hij beleefde zijn wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal in 2007 waar hij als eerste Vlaamse speelfilm o.a. de Grand Prix des Amériques en de Publieksprijs won. Uiteindelijk gingen er bij ons ruim 315.000 mensen kijken. Ook op dvd en op televisie zorgde Ben X voor sterke cijfers. De film werd aan ruim 45 landen verkocht en bleef in de prijzen vallen op festivals rond de hele wereld. Het live-actiondeel van IRL werd voor het grootste deel in en rond Stockholm gedraaid. De hoofdrollen worden vertolkt door Valter Skårsgard, Happy Jankell en Alba August. Valter is de jongste zoon van acteur Stellan Skårsgard (Nymphomaniac, The Girl With The Dragon Tattoo) en broer van onder meer Gustaf (Kon-Tiki), Bill (Anna Karenina) en Alexander Skårsgard, vooral bekend van zijn rol als Eric Northman in True Blood. Alba August is dan weer de dochter van Bille en Pernilla August. Bille August regisseerde films als o.a. Night Train to Lisbon en Goodbye Bafana en won tweemaal de Gouden Palm in Cannes; in 1987 met Pelle de Veroveraar, waarvoor hij ook een Oscar won, en nogmaals in 1992 voor The Best Intentions. Die film won in Cannes toen ook de Prijs voor Beste Actrice die naar Pernilla August ging voor haar rol als Anna Bergman. Bij het jongere publiek is de Zweedse leading lady vooral bekend voor haar rol als Shmi Skywalker in enkele episodes van de Star Wars-saga. Het originele scenario van Ben X werd voor de Zweedse versie bewerkt door Alex Haridi. Voor de fotografie tekende Johan Palm. Producenten zijn Martin Söder en Tomas Backström voor Eyeworks Film & TV Drama. Distributeur voor Zweden is AB Svensk Filmindustri. Ben X, dat geproduceerd werd door Peter Bouckaert en Erwin Provoost voor Eyeworks (voorheen MMG), kon rekenen op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse minister van Cultuur.