Ga verder naar de inhoud
regisseur
Taal: Nederlands, Engels
Nationaliteit: Nederland
Formaat: Kort, Lang
Specialisatie: Scenarioschriftuur, beeldregie, montage, scenariostructuur, dialogen, acteursregie

Boudewijn Koole (1965) is een Nederlandse filmregisseur. Begonnen als documentairemaker, maakte hij zijn eerste speelfilm in 2012: Kauwboy. De film won de First Feature Award in Berlijn en werd gekozen tot beste debuut bij de European Academy. Zijn tweede bioscoopfilm Beyond Sleep (2016) opende het Rotterdams Filmfestival en leverde hem onder andere een Gouden Kalf op voor beste regie. Disappearance (2017) werd op festival Les Arcs door Franse filmcritici uitverkoren tot beste film. Ook met zijn dansfilm Off Ground (2013) won Koole in binnen- en buitenland diverse prijzen. Naast filmmaker is Koole producent van documentaires vanuit zijn eigen bedrijf Witfilm.

Als filmmaker is Koole autodidact. Hij maakte naam met zijn rauwe, intieme en poëtische jeugddocumentaires over zware thema’s als kinderen en de dood, het opgroeien temidden van geweld of jongeren met schizofrenie, zoals Gilliard (1996), Tommie (2000) en In Belfast staat een muur (2001) en Waan (2002).

Koole is een auteursfilmer met een herkenbare, persoonlijke stijl. Zijn scenario’s schrijft hij grotendeels zelf. De personages in zijn films strijden vaak met de complexiteit van verstoorde ouder-kind-relaties. In deze relaties, die begonnen zijn toen het kind daar nog niet bewust op kon reflecteren, kan Koole zijn fascinatie kwijt voor de wisselwerking tussen het bewuste en het onderbewuste, en voor zijn vragen over wat de mens ten diepste drijft.

Website