Ga verder naar de inhoud
documentairemaker, onderzoeker
Taal: Nederlands, Engels
Nationaliteit: België
Formaat: Kort, Middellang, Serie (seizoen 1)
Specialisatie: Scenarioschriftuur, scenariostructuur, pitching, Inclusie

Klara Van Es is documentaire filmmaker met drie lange en een korte documentaire(s) op de teller. Sedert februari 2022 is ze ook ‘onderzoeker in de kunsten’ aan Luca School of Arts in Genk, met een onderzoek naar Gender, identiteit, transitie en (gefilmde) andersheid in Albanië. Haar vierde lange documentaire wordt daarvan de kern en hopelijk ook het orgelpunt. Bepaald geen ‘walk in the park’! Maar dat is films maken naar haar gevoel en ervaring nooit. Klara Van Es is autodidact filmmaker en kunsthistorica van opleiding. Niet de meest arbeidsmarktgerichte studie, maar ze leerde er wel kijken en schrijven, en ze scherpte er haar gevoel voor esthetiek aan.

Klara volgt graag workshops en opleidingen voor documentairemakers georganiseerd door/in samenwerking met VAF, Mediadesk en andere filminstanties. Ze tekent ook gretig in op allerlei masterclasses van gerenommeerde documentaire- en filmmakers. In 2012 adviseerde ze voor de Beoordelingscommissie Documentaire bij het Nederlands Filmfonds. Ze is ook regelmatig jurylid voor (documentaire) filmfestivals in binnen- en buitenland.

Voorheen deed Klara ook al research, productie en productieassistentie voor televisie. Ze werkte ook als redacteur, regisseur, reporter, journalist, eindredacteur, voice over, fondsenwerver, maar net zo goed als poetsvrouw-na-opnames, koffiedame, setpsycholoog, …

Als coach, en zeker ook als maker, vindt ze wederkerigheid – tussen makers en personages, tussen makers en coaches – van cruciaal belang. Voor haar betekent dit dat beiden elkaar respecteren, waarderen en leren van elkaar.