Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
15 december 2020 14:00 tot 16:00
Online

Het VAF Vertonersontbijt rond filmeducatie i.s.m. Filem’On werd omwille van de coronamaatregelen geannuleerd. Op dinsdag 15 december 2020 boden we de vertoners een online alternatief aan, waarin we inspirerende werkingen in tijden van corona aan het woord lieten. De opname van deze Digitale Vertonerssessie kan u hieronder herbekijken.

Hoe ervaarden Sphinx Cinema, CC De Spil, Filem’On, TheRoxyTheatre, Cinemaximiliaan en Fonk de twee lockdowns en de beperkte heropstart tussenin en welke creatieve initiatieven ontwikkelden ze, met vallen en opstaan, om de band met hun publiek te herstellen of te behouden?

Voor deze sessie streamden we live vanuit Sphinx Cinema in Gent. We spraken er met Wendy Vercauteren en Silke Bomberna over hoe Sphinx de voorbije maanden doorkwam, welke acties ontwikkeld werden ter verwelkoming van het publiek en op welke manieren de bioscoop ook online actief is om cinefielen te kunnen blijven bedienen.

TheRoxyTheatre in Koersel en haar bezieler Ludo Vangenechten hebben al een lange ervaring met zomerse drive-in movie evenementen, een ideale publiekstrekker in coronatijden. Ook met een reizende dorpscinema, online filmvertoningen en -inleidingen en tal van andere samenwerkingen hielden ze de voorbije maanden hun publiek warm.

Het voorbije Filem’On Festival, het internationale filmfestival voor een jong publiek, kon niet anders dan, net voor de tweede lockdown van start ging, halsoverkop de omslag te maken van een live naar een digitaal gebeuren. Hilde Steenssens vertelde ons hoe zij de vertaling naar digitale vertoningen, kinderjury’s en workshops aanpakten.

Fonk organiseerde in het najaar van 2020 twee festivals. Docville, het jaarlijkse documentaire filmfestival, kon haar publiek nog live ontvangen, weliswaar met beperkende maatregelen. Het Kortfilmfestival kon dat niet en kende enkel een digitale versie. Welke ervaringen beide festivals opleverden en hoe 'ZED vanuit je zetel', het online aanbod van Cinema ZED loopt, bespraken we met Johan Van Schaeren.

Met Annelies Vancraeynest van CC De Spil in Roeselare hadden we het over hun eerste ervaring met de opzet van een openluchtcinema en over Canapé, het digitale cultuurcentrum dat CC De Spil opzette tijdens de lockdowns, met een radiostation en een televisiekanaal en met o.a. Cinéma Canapé, een filmaanbod voor kids.

Ook Cinemaximiliaan, het cinemaplatform voor nieuwkomers, diende haar werking aan te passen met pop-up openluchtvertoningen, mini livingroom-sessies en intensieve online begeleidingen. Diren Agbaba en Fatma Osman vertelden er meer over.

Gastheer van deze digitale vertonerssessie was Lennart Soberon, passionele filmliefhebber, docent filmgeschiedenis, doctorandus in de Filmwetenschappen met een onderzoek naar filmemoties en antipathie, medeoprichter van het cinefiel platform Kinoautomat en sinds kort ook programmator bij KASKcinema.