Ga verder naar de inhoud

Online infosessie projectsubsidies & stimulansmaatregelen Publiek

Georganiseerd door het VAF
24 september 2024 14:00 tot 15:30
Online

Op 11 oktober 2024 valt de deadline van vijf verschillende steunmaatregelen i.h.k.v. het Deelreglement Publiek. Dit ter ondersteuning van de vertoning en spreiding van en reflectie en educatie rond filmcultuur in Vlaanderen.

Plan jij in 2025 een publieksinitiatief rond film en filmcultuur en wil je graag een aanvraag indienen voor één van onze steunmaatregelen? Lees dan snel verder of schrijf je in voor de infosessie op dinsdag 24 september 2024!

Projectsubsidies

Zoek je steun voor een publieksactiviteit in 2025 en is jouw initiatief beperkt in tijd, opzet of doelstelling? Dan kom je in aanmerking voor een projectsubsidie. Voorbeelden van projecten zijn o.a. de organisatie van een jaarlijks filmfestival, de opzet van een buurtbioscoop, de samenkomst van een maandelijks filmplatform, de uitwerking van kinderateliers, nomadische filminitiatieven, bovenlokale samenwerkingsprojecten, …

 • Voor wie? Festivals, culturele vertoners, filmwijze organisaties, publieksorganisaties, cultuur- en gemeenschapscentra, …
 • Deadline aanvraag: 11/10/2024 voor een project dat van start gaat in de eerste helft van 2025. Projecten die pas in de tweede jaarhelft van 2025 van start gaan, kunnen een aanvraag indienen voor de tweede ronde. Die deadline valt uiterlijk op 15 maart 2025.
 • Aanvraagbedrag: max 35.000 euro

Springplankpremie

Plan je als culturele vertoner een substantiële uitbreiding van jouw filmprogrammatie? Dan kom je in aanmerking voor de Springplankpremie, een eenmalige ondersteuning voor vertoners die meer filmvertoningen wensen op te zetten of hun filmprogramma willen uitbreiden naar nieuwe doelgroepen.

 • Voor wie? Reguliere culturele bioscopen, waaronder zowel arthouses als thematische culturele vertoners, culturele organisaties, publieksorganisaties, filmclubs, cultuurcentra en gemeenschapscentra, …
 • Deadline aanvraag: 11/10/2024 voor een uitbreiding van het aanbod in 2024-2025
 • Aanvraagbedrag: max. 15.000 euro

Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm

Zet je als vertoner in op een divers filmaanbod, waarin ook de Vlaamse auteursfilm niet kan ontbreken? Dan kan je beroep doen op de Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm, die elke Vlaamse auteursfilm een optimale kans wil bieden om door het publiek ontdekt te worden.

 • Voor wie? Profit en non-profit arthousebioscopen, bioscopen met een belangrijk aandeel van auteurscinema in de programmatie, filmorganisaties, filmclubs, cultuurcentra met een professionele vertonerspraktijk, …
 • Deadline aanvraag: 11/10/2024 voor vertoningen in het jaar 2025
 • Aanvraagbedrag: max. 2.500 euro of max. 10.000 euro naar gelang de categorie en de publieksaantallen

Arthousepremie

Zet jouw arthousebioscoop hoofdzakelijk in op een aanbod van internationale en Vlaamse kwaliteitsfilms, die niet of zelden in het commercieel circuit vertoond worden? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de Arthousepremie.

 • Voor wie? Commerciële en niet-commerciële arthousebioscopen, die een bijdrage leveren aan de diversiteit en de artistieke kwaliteit van het filmaanbod in Vlaanderen
 • Deadline aanvraag: 11/10/2024 voor vertoningen in het jaar 2025
 • Aanvraagbedrag: max. 25.000 euro

Innovatiepremie

Ontvang jij een meerjarige ondersteuning en wil je graag nieuwe innovatieve praktijken opzetten? De Innovatiepremie biedt jou een ondersteuning bij het exploreren van nieuwe onderwerpen en vraagstellingen, die een uitdaging vormen voor de sector.

 • Voor wie? Enkel publieksorganisaties die meerjarig worden ondersteund door het VAF en een toelage ontvangen die lager is dan 200.000 EUR/jaar, komen in aanmerking voor de Innovatiepremie.
 • Deadline aanvraag: 11/10/2024 voor een traject dat van start gaat in 2025
 • Aanvraagbedrag: max. 25.000 euro

Op dinsdag 24 september 2024 van 14:00 tot 15:30 geven we bijkomende toelichting over de bovenstaande subsidielijnen tijdens een online infosessie.

Bekijk zeker ook de Handleiding voor de aanvraag en beoordeling van een projectsubsidie of de Handleiding voor de aanvraag en beoordeling van de stimulansmaatregelen. Daarin vind je mogelijk al wat antwoorden op jouw vragen.

Schrijf je in

Eventuele vragen kan je al doorsturen via het formulier. Zo weten wij welke vragen we zeker moeten behandelen.

Wil je meer weten over hoe je een realistische begroting opstelt? Herbekijk dan de workshop “Hoe begroten?” die Cultuurloket in 2021 gaf.

Vragen?

Contacteer de afdeling Publiek.

Diana Raspoet

Diana Raspoet

Hoofd Publiek
Evelien Van Houdt

Evelien Van Houdt

Projectbeheerder Publiek