Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
29 juni 2021 13:30 tot 18:00
Online

Op dinsdagnamiddag 29 juni organiseert het VAF een online sectormoment met lezingen van internationale experten en panelgesprekken met lokale actoren uit de audiovisuele en gamesector. De namiddag is opgebouwd uit drie keynotes en drie panels waarin dieper wordt ingezoomd op gender en inclusie en wordt afgetrapt met een overzicht van plannen, voorstellen en ideeën van het VAF rond gender en inclusie door An Feyfer, coördinator gender en inclusie bij het VAF.

De openingskeynote is van Kim Belair, schrijver, narrative designer en CEO van het Canadese Sweet Baby Inc. Belair zetelt in het selectiecomité van WINGS Interactive, een fonds dat focust op indiegames van vrouwelijke makers of studio’s met een divers team. Met haar ervaring in het samenstellen van creatieve teams, werken met ondergerepresenteerde ontwikkelaars en diversiteit in verhalen zal Belair een inspirende lezing geven die interessant kan zijn voor gameontwikkelaars én de bredere audiovisuele sector. Na de eerste keynote volgt een eerste panelgesprek over gender en inclusie in de gamesector, met Aminata Demba (Represent), Dagmar Blommaert (like Charlie), Allie Weis (Howest), David Verbruggen (FLEGA) en Naomi Nelan (VAF).

De tweede keynote komt van Miranda Wayland, Hoofd Creatieve Diversiteit bij de BBC, die het zal hebben over het belang van een solide diversiteitsbeleid bij omroepen en in de creatie van audiovisuele content. Een panelgesprek met Cecilia Verheyden (regisseur, bestuurslid Unie van Regisseurs & WANDA), Peter Vindevogel (Streamz), Amina Hatim (scenarist, bestuurslid Scenaristengilde), Bruno Wyndaele (voorzitter VOFTP, De Filistijnen & Mockingbird Productions) en Karla Puttemans (VAF) focust vervolgens op de thema’s talentontwikkeling en creatie van audiovisuele content.

De derde en laatste keynote komt van de Amerikaanse Kirsten Schaffer, hoofd van Women in Film en eerder actief als oprichter en programmator van verschillende festivals met focus op gender en genderidentiteit, waaronder het Outfest Film Festival. Schaffer zal het hebben over de rol van filmfestivals bij het geven van een stem aan ondervertegenwoordigde groepen en de representatie ervan. Een panelgesprek met Niels Putman (Short Film Conference), Bregt Van Wijnendaele (JEF), Karin Vandenrydt (Anima), Chiara Candaele (Girls on Film) en Diana Raspoet (VAF) plaatst alles in perspectief.

Programma

 • 13.30 uur: Verwelkoming door directeur-intendant Koen Van Bockstal en moderator Jozefien Daelemans
 • 13.35 uur: Speech door minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon
 • 13.40 uur: Speech door Vlaams minister van Media Benjamin Dalle
 • 13.45 uur: Visie, initiatieven en concrete ideeën van het VAF rond gender en inclusie door An Feyfer
 • 14.05 uur: Keynote 1 door Kim Belair
 • 14.35 uur: Panel 1 met focus op games
 • 15.05 uur: Speech door Luc Delrue, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
 • 15.10 uur: Korte pauze
 • 15.20 uur: Keynote 2 door Miranda Wayland
 • 15.50 uur: Panel 2 met focus op Talentontwikkeling en Creatie
 • 16.20 uur: Keynote 3 door Kirsten Schaffer
 • 16.50 uur: Panel 3 met focus op Publiekswerking
 • 17.20 uur: Slotwoord door Koen Van Bockstal
 • 17.30 uur: Einde

Deelnemen?

Deelnemen is gratis, registreren kan door het inschrijvingsformulier op onze website in te vullen. Na de inschrijving krijg je enkele dagen op voorhand een link toegestuurd waarmee je kan inloggen.

In afwachting van het sectormoment kan je in een uitgelicht hoofdstuk van het VAF Jaarverslag 2020 meer lezen over het thema gender binnen de sector.

Het sectormoment wordt georganiseerd door het VAF i.s.m. het Departement Cultuur, Jeugd en Media en de kabinetten van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.