Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
9 september 2024 10:00 tot 13 september 2024 16:30
Huis van de Vlaamse Film

De VAF Summer School is een stoomcursus filmmanagement voor debuterende makers. Een team docenten met tonnen praktijkervaring maakt je wegwijs in de zakelijke kant van de filmindustrie. Via deze praktische workshops verdiep je je in thema’s zoals rechtspersonen en organisatievormen, contractonderhandelingen, budgettering en financiering.

Voor wie?

Ben jij een jonge regisseur of producent? Behaalde je recent je bachelor- of masterdiploma film? Dan is deze spoedcursus in filmmanagement voor jou!

Sfeerbeeld uit de VAF-Summer School 2022
Sfeerbeeld uit de VAF-Summer School 2022

Maandag 9/09

De Vlaamse audiovisuele industrie: sectorfoto (10u-13u)

Sprekers: An Feyfer (VAF), Geert Genbrugge (Mediarte)

We brengen de Vlaamse audiovisuele industrie in kaart, en maken je wegwijs als jonge filmmaker. Waar kun je terecht? Hoe start je aan je carrière? Hoe zit het met stages? ...

Wie is jouw publiek? (14u-15u)

Sprekers: Matthew Deboysere (VAF)

Ongetwijfeld heb je bij het maken van je project al een publiek in gedachten, maar het is altijd handig om daar onderzoek naar te doen. In deze sessie ontdek je welke tools er beschikbaar zijn om publiekscijfers te verzamelen en op welke manier jouw onderwerpen en ideeën leven bij de mensen.

Duurzaamheid en inclusie (15u-16u30)

Sprekers: Koen Baeyens en Tim Wagendorp (VAF)

Hoe zorg je dat jouw project inclusief is? Hoe duurzaam is een script? Wat is de milieu-impact van een audiovisuele productie (en hoe meet je dat)? Hoe kunnen vertoners een zinvolle bijdrage leveren? Je maakt kennis met deze thema’s aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.

Dinsdag 10/09

The Negotiator (10u-12u30)

Spreker: Willem Wallyn

Als je begrepen hebt welke marges de wet laat om een samenwerking met anderen op te zetten, kan je aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Je krijgt tips & tricks om op een positieve manier te krijgen wat je wil, zonder de ander leeg te willen zuigen of leeggezogen te worden.

Law & Order (13u30 – 15u30)

Spreker: Katrien Van der Perre (deAuteurs)

Kennis over auteursrecht en naburige rechten zijn essentieel. We schetsen het juridisch kader en je ontdekt de valkuilen van het licentiecontract voor de audiovisuele kunsten.

Woensdag 11/09

Sociaal en fiscaal statuut van de kunstenaar (10u-12u)

Spreker: Tobias Van Royen (Cultuurloket)

Welke mogelijkheden bestaan er om mensen te betalen? En wat als je zelf geld ontvangt? Word je zelfstandig? Werk je in dienstverband? Via interim contracten? Hoe regel je best je statuut? En wat met de belastingen? We illustreren de verschillende mogelijkheden met praktijkvoorbeelden uit de audiovisuele sector.

Organisatievormen en rechtspersonen (13u-15u)

Spreker: Tobias Van Royen (Cultuurloket)

Welke modellen bestaan er om je op korte en langere termijn te organiseren? Welke organisatievormen en rechtspersonen zijn er? Wat als je een productiehuis wil oprichten? Hoe werken een vzw, bvba, nv, eenmanszaak e.a.? En hoe werk je best binnen de realiteit van de audiovisuele sector?

Huis van de Vlaamse Film

Donderdag 12/09

A Fistful of Dollars (10u – 16u)

Sprekers: Lize Lefaible (Polar Bear) – Fictie, Maarten Bernaerts (Salto Productions) – Documentaire, Brecht Van Elslande (Animal Tank) – Animatie en FilmLab

Een degelijk onderbouwd en realistisch budget vormt de hoeksteen van elke productie. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld onderzoeken we hoe een budget in elkaar zit, welke posten een productie met zich meebrengt en hoeveel geld je bijeen moet sprokkelen. We bekijken ook via welke kanalen je je financiering kunt realiseren.

Vrijdag 13/09

Voorstelling Flanders Image (10u-11u)

Spreker: TBC (VAF)

PR & promotie (11u-12u30)

Spreker: Riema Reybrouck (PR & promotie - Post Bills)

Je film realiseren is één ding, maar deze tot bij je publiek brengen is een belangrijke volgende stap. In deze sessie ontdek je hoe je het best communiceert over je film en hoe je hier al rekening mee houdt nog voor je aan het draaien gaat.

Relatie regisseur – producent – markt – VAF (13u30-15u)

Spreker: TBC (De Mensen)

We gaan dieper in op de relatie tussen regisseur en producent: wat doe je als je een idee hebt? Wie benader je, en hoe doe je dat? Wat kun je van wie verwachten? Hoe ga je je film realiseren? Wat vinden producenten interessant? Hoe selecteren zij projecten en makers?

Praktisch

De Summer School gaat door van 9 tot 13 september op het VAF (Bischoffsheimlaan 38, 1000 Brussel), telkens van 10u tot 16u.

Het inschrijvingsgeld van de Summer School bedraagt 120 (inclusief catering). De plaatsen zijn elk jaar beperkt en er wordt voorrang gegeven aan afstuderende makers.

Schrijf je in

Je kan je inschrijven via ons formulier t.e.m. 2 september 2024. Nadat je hebt ingeschreven via het formulier, zal het VAF alle inschrijvingen nakijken. Pas daarna ontvang je van ons bevestiging of afwijzing, en informatie over hoe het inschrijvingsgeld over te schrijven. Je inschrijving is officieel wanneer je vervolgens het inschrijvingsgeld overschrijft op de rekening van het VAF. Vermeld daarbij telkens ‘Summer School 2024 & je naam’.

Kosteloos annuleren kan tot 3 september 2024, na deze datum zal er een annulatiefee van €30 aangerekend worden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op!

Koen Baeyens

Koen Baeyens

Projectbeheerder Talentontwikkeling