Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
12 september 2022 10:00 tot 16 september 2022 15:00
Huis van de Vlaamse Film, Bischoffsheimlaan 38, 1000 Brussel

Een stoomcursus filmmanagement voor debuterende makers. Een team docenten met tonnen praktijkervaring maakt je wegwijs in de zakelijke kant van de filmindustrie. Via deze praktische workshops verdiep je je in thema’s zoals rechtspersonen en organisatievormen, contractonderhandelingen, budgettering en financiering.

Ben jij een jonge regisseur of producent? Behaalde je recent je bachelor- of masterdiploma film? Dan is deze spoedcursus in filmmanagement voor jou!

Maandag 12 september

De Vlaamse audiovisuele industrie: sectorfoto (10u00-12u00)
Sprekers:
An Feyfer (VAF)
Joost Bevernage & Sjoera Hoogsteder (Mediarte)

We brengen de Vlaamse audiovisuele industrie in kaart, en maken je wegwijs als jonge filmmaker. Waar kun je terecht? Hoe start je aan je carrière? Hoe zit het met stages? ...


Een duurzame audiovisuele sector (13u00-14u00)

Spreker: Tim Wagendorp (VAF)

Als filmmaker speel je een belangrijke rol op vlak van duurzaamheid. Hoe duurzaam is een script? Wat is de milieu-impact van een audiovisuele productie (en hoe meet je dat)? Hoe kunnen vertoners een zinvolle bijdrage leveren? Je maakt kennis met dit thema aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.

Dinsdag 13 september

Sociaal en fiscaal statuut van de kunstenaar (10u00-12u00)
Spreker: Tobias Van Royen (Cultuurloket)

Welke mogelijkheden bestaan er om mensen te betalen? En wat als je zelf geld ontvangt? Word je zelfstandig? Werk je in dienstverband? Via interim contracten? Hoe regel je best je statuut? En wat met de belastingen? We illustreren de verschillende mogelijkheden met praktijkvoorbeelden uit de audiovisuele sector.


Organisatievormen en rechtspersonen (13u00-15u00)

Spreker: Tobias Van Royen (Cultuurloket)

Welke modellen bestaan er om je op korte en langere termijn te organiseren? Welke organisatievormen en rechtspersonen zijn er? Wat als je een productiehuis wil oprichten? Hoe werken een vzw, bvba, nv, eenmanszaak e.a.? En hoe werk je best binnen de realiteit van de audiovisuele sector?


Woensdag 14 september

Law & Order & The Negotiator (9u00 – 13u30)
Sprekers:
Katrien Van der Perre (deAuteurs)
Peter-Jan Van Mieghem (Capture Talent Agency)

Kennis over auteursrecht en naburige rechten zijn essentieel. We schetsen het juridisch kader en je ontdekt de valkuilen van het licentiecontract voor de audiovisuele kunsten.

Als je begrepen hebt welke marges de wet laat om een samenwerking met anderen op te zetten, kan je aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Je krijgt tips & tricks om op een positieve manier te krijgen wat je wil, zonder de ander leeg te willen zuigen of leeggezogen te worden.

Donderdag 15 september

A Fistful of Dollars (10u00 – 16u00)
Sprekers:
Jan Roekens (VAF)
Tim Martens (Krater Films) – Fictie
Barbara Dyck (Diplodokus) – Documentaire
Brecht Van Elslande (Animal Tank) – Animatie en FilmLab

Een degelijk onderbouwd en realistisch budget vormt de hoeksteen van elke productie. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld onderzoeken we hoe een budget in elkaar zit, welke posten een productie met zich meebrengt en hoeveel geld je bijeen moet sprokkelen. We bekijken ook via welke kanalen je je financiering kunt realiseren.

Vrijdag 16 september

Communicatie en promotie (10u00-12u00)
Sprekers: Nathalie Capiau (VAF)
Riema Reybrouck (PR & promotie - Post Bills)

Je film realiseren is één ding, maar deze tot bij je publiek brengen is een belangrijke volgende stap. In deze sessie ontdek je hoe je het best communiceert over je film en hoe je hier al rekening mee houdt nog voor je aan het draaien gaat.


Relatie regisseur – producent – markt – VAF (13u00-15u00)
Spreker: Ivy Vanhaecke (De Mensen)

We gaan dieper in op de relatie tussen regisseur en producent: wat doe je als je een idee hebt? Wie benader je, en hoe doe je dat? Wat kun je van wie verwachten? Hoe ga je je film realiseren? Wat vinden producenten interessant? Hoe selecteren zij projecten en makers? …

Hoeveel kost het?

Inschrijvingsgeld live Summer School: 120 (inclusief catering). Je kan je inschrijven via ons formulier t.e.m. 31 augustus 2022.

Je inschrijving is officieel wanneer je na bevestiging van ons het inschrijvingsgeld overschrijft op de rekening van het VAF.

Kosteloos annuleren kan tot 05/09/2022, na deze datum zal er €30 aangerekend worden.

Meer info nodig?

Neem gerust contact op met ons.

Astrid Jans

Astrid Jans

Managementassistent
& coördinator inclusie