Ga verder naar de inhoud

Tien jaar Screen Flanders

21 december 2022

Economische maatregel stuwt Vlaanderen als audiovisuele sector naar ongekende hoogtes.

Screen Flanders investeert 2.545.000 euro in negen nieuwe audiovisuele producties, één miljoen euro méér dan initieel voorzien. Dat maakte Vlaams minister van Economie Jo Brouns vandaag bekend. Sinds de lancering in 2012 heeft het Economisch Fonds Screen Flanders bijna 49 miljoen euro geïnvesteerd in 251 audiovisuele producties die meer dan 317 miljoen euro aan structurerende audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest genereerden. Een maatregel die al tien jaar lang Vlaams audiovisueel talent en vakmanschap mee naar ongekende hoogtes stuwt.

Voor de tweede oproep van 2022 maakte de Vlaamse regering een extra budget vrij van 1.000.000 euro ter ondersteuning van de Vlaamse audiovisuele sector. Dankzij deze bijkomende injectie kunnen in totaal 9 audiovisuele producties voor een totaalbedrag van 2.545.000 euro worden ondersteund. Deze producties zullen bijna 21 miljoen euro (exact: 20.962.466 euro) aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,24 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 200.000 euro en 400.000 euro per project.

Vijf fictieseries krijgen binnen deze oproep steun. Het gaat om Jaren van lood, Kameleon, Putain en de internationale coproducties Sophie Cross seizoen 2 en The Antwerp Connection. Daarnaast kunnen ook vier films op steun rekenen: de animatiespeelfilms Miss Moxy, Valemon: The Polar Bear King en Het wonderlijke leven van Marcel Pagnol, net als de speelfilm De magische apotheek.

Onze Vlaamse audiovisuele producties worden wereldwijd geprezen voor hun hoogstaande kwaliteit. Ook dit jaar mogen ze weer op extra steun rekenen vanuit Vlaanderen. Met deze steunmaatregel willen we Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en kwaliteitsvolle audiovisuele regio. Deze investeringen zorgen voor extra werkgelegenheid en verdere professionalisering van de sector. Daarom maak ik bij deze tweede oproep van 2022 een extra budget van één miljoen vrij.

Vlaams minister van Economie Jo Brouns
Set van The Swarm, Lites Studios © ZDF & Fabio Lovino
Set van The Swarm, Lites Studios © ZDF & Fabio Lovino

Vlaanderen internationaal op de kaart als audiovisuele regio

Screen Flanders vergroot de aantrekkingskracht van Vlaanderen voor buitenlandse producties en versterkt zijn concurrentiepositie ten opzichte van andere regio's. Deze economische steunmaatregel is een niet te missen schakel in de ontwikkeling en groei van de Vlaamse audiovisuele sector die samen met de Tax Shelter-maatregel zorgt voor een aantrekkelijk coproductieklimaat. Dankzij deze tandem kwamen heel wat prestigieuze internationale coproducties naar Vlaanderen om opnames te maken op authentieke locaties, te werken met Vlaams toptalent voor en achter de camera of gebruik te maken van de verschillende state-of-the-art faciliteiten in Vlaanderen.

Still uit De acht bergen (2022)
Still uit De acht bergen (2022)

Vlaams talent naar ongekende hoogtes

Dankzij deze internationale coproducties krijgt Vlaams talent ook de kans om zich buiten de landsgrenzen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld de in Cannes bekroonde film De acht bergen, een Italiaans-Frans-Belgische film met een Vlaamse creatieve kern (regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, D.O.P. Ruben Impens en monteur Nico Leunen) en het voor de Berlinale geselecteerde Inside, waar Gene Bervoets en Eliza Stuyck aan de zijde van Willem Dafoe spelen. Andere voorbeelden van deze prestigieuze coproducties zijn de BBC series The White Queen, Les Misérables en The Missing, de Scandinavische series Estonia, State of Happiness en Occupied, de Franse series L'Opéra en Moloch en langspeelfilms van regisseurs als Leos Carax (Annette), Thomas Vinterberg (Kursk) en Terence Davies (A Quiet Passion).

Still uit Zillion (2022)
Still uit Zillion (2022)

Lokale verankering

Naast internationale coproducties investeerde Screen Vlaanderen ook sterk in lokale producties met een zeer groot lokaal potentieel zoals de langspeelfilms van de FC De Kampioenen-franchise en de recente box-office hit Zillion, de animatieseries voor kinderen Ridder Muis en Ninja Express, of films met een grote internationale uitstraling zoals de Netflix-hit De familie Claus, Rebel van Adil El Arbi & Bilall Fallah en Het smelt van Veerle Baetens, die volgend jaar in première zal gaan op het Sundance Festival. Ook tv-series zoals Chantal, 1985, De twaalf seizoen 2, de verbluffende documentairereeks Onze Natuur en Het verhaal van Vlaanderen kregen steun van het fonds.

Promobeeld Quentin Blakes mooiste verhalen (productie Eagle Eye)
Promobeeld Quentin Blakes mooiste verhalen (productie Eagle Eye)

Boost voor Vlaamse audiovisuele industrie

Door de ondersteuning van zowel internationale als lokale content geeft Screen Flanders ook de audiovisuele industrie in Vlaanderen een boost, waardoor deze kan groeien en zich verder kan ontwikkelen door continuïteit en werkgelegenheid te creëren. Dit uit zich niet alleen in de talrijke animatiestudio’s in Vlaanderen die meewerkten aan internationale titels zoals Phantom Boy, Where is Anne Frank of meer recent Titina, La Sirène of Quentin Blake’s Box Of Treasures, maar ook in de state-of-the-art studio’s en postproductiefaciliteiten die het Vlaamse Gewest telt.

Enkele kerncijfers na 10 jaar Screen Flanders

Sinds de oprichting van het Economisch Fonds Screen Flanders in 2012 werd er aan 251 producties steun toegekend voor een totaalbedrag van 48.800.000 euro. Hiertegenover staan 317.155.275 euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest. Dit resulteert in een gemiddelde economische hefboom van 6,5 per geïnvesteerde euro.

76% van de ondersteunde projecten waren fictieproducties (speelfilms en series), 4% waren documentaireproducties (speelfilms en series) en 20% waren animatieproducties (speelfilms en series). 55% van de ondersteunde producties waren minoritaire coproducties waarin het Vlaamse of Belgische financieringsaandeel kleiner was dan 50%.

Wat is Screen Flanders?

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Screen Flanders is een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Screen Flanders bood de afgelopen 10 jaar extra kansen en zuurstof aan de Vlaamse audiovisuele sector. Vlaamse films en tv-series, die een belangrijk deel van hun productiebudget in het Vlaams Gewest investeren, kregen toegang tot bijkomende financiering . Daarnaast verhoogt dit economisch fonds de aantrekkingskracht van de Vlaamse audiovisuele regio voor internationale coproducties. Door het aanzienlijke hefboomeffect is dit een zeer welkome, efficiënte en doelgerichte injectie in lokale tewerkstelling en investeringen voor onze sector en we blijven samen met VLAIO vastbesloten om dat ook in de toekomst verder mogelijk te maken

Koen Van Bockstal, Directeur-Intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

Ondersteunde series tweede oproep 2022

Jaren van lood
Serie van productiehuis Jonnydepony over de rise and fall van een rijkswachtdienst waar een Amerikaan de lijnen uitzet. Wim Geudens regisseert, Bas Adriaensen en Philippe De Schepper schreven het scenario en Matteo Simoni speelt de hoofdrol. Jaren van lood zal te zien zijn via Streamz en Amazon Prime Video NL.

Kameleon
De flamboyante Chris en zijn jeugdvrienden Kofi en Blackson proberen het te maken als acteur en muzikant. Ze zijn niet van plan zich te laten tegenhouden door hun huidskleur en de vooroordelen. Kameleon is een serie van productiehuis Gardner & Domm, in regie van Anthony Nti (Da Yie), geschreven door Malik Mohammed en Kristof Hoefkens. Will Michiels (TheColorGrey) verzorgt de soundtrack.

Putain
Tiendelige dramareeks over hoe Gorik en zijn vrienden, elk met hun eigen unieke achtergrond en problemen, volwassen worden in de grootstad Brussel. Het scenario is van de hand van Gorik van Oudheusden (Zwangere Guy), schrijver Frederik Willem Daem en Deben Van Dam. Van Dam zal de serie ook regisseren. Een productie van Panenka die te zien zal zijn via Streamz.

Sophie Cross seizoen 2
In dit tweede seizoen onderzoekt advocate Sophie de rol van haar ex-collega Marchand in een klacht tegen een adoptiebureau. Een serie geschreven door Paul Piedfort en Marie-Anne le Pézennec, in regie van Adeline Darraux. De opnames vonden deels plaats aan de Vlaamse kust en in Antwerpen en Leuven, met een grote Vlaamse crew. Sophie Cross S2 is een productie van France Télévisions Studios in coproductie met Gardner & Domm, Les Gens en RTBF. De internationale sales is in handen van Newen Connect.

The Antwerp Connection
Een internationale coproductie van Potemkino Port met het Ierse Saffron Moon. Het script van deze fictieserie werd geschreven door Peter McKenna, de regie is in handen van Kadir Ferati Balci.

Ondersteunde speelfilms tweede oproep 2022

De magische apotheek
Lucie, Benno en buurjongen Mats vinden in hun nieuwe thuis, een oude villa, een geheime kamer vol parfums met de heerlijkste geuren, maar ook talloze gevaren… Een familiefilm van productiehuis Dingie (De familie Claus), geschreven door Ruben Vandeborre en Anna Ruhe. Ruben neemt ook de regie op zich. Dutch Filmworks zal de film verdelen.

Het wonderlijke leven van Marcel Pagnol
Animatiefilm geschreven en geregisseerd door Sylvain Chomet (Les triplettes de Belleville), over het leven van de Franse veelgeprezen toneelschrijver en filmmaker Marcel Pagnol. Een productie van Onyx Films SAS / What The Prod SAS (Frankrijk) in co-productie met Bidibul Productions (Luxemburg) en het Vlaamse productiehuis en animatiestudio Walking The Dog. Wildbunch, Elle Driver, Sony Pictures Classics en Netflix Frankrijk (second window) zijn reeds bevestigde distributiepartners.

Miss Moxy
Een stadse kat met vooroordelen verruimt tijdens een avontuurlijke reis haar blik en ontdekt wat ware vriendschap betekent. Miss Moxy is een animatiefilm van het Nederlandse Phanta Film, in coproductie met Eyeworks Film & TV Drama. Maureen Versprille schreef het scenario, Vincent Bal en Wip Vernooij regisseren, en de Vlaamse animatiestudio Fabrique Fantastique verzorgt de animatie. De bevestigde distributiepartners zijn Paradiso Filmed Entertainment (Benelux), Little Dream Pictures (Duitsland) en Avotros (Nederland).

Valemon: The Polar Bear King
Prins Valemon wordt door de vloek van een heks betoverd: overdag ijsbeer, ’s nachts man. Liv wordt verliefd op de ijsbeer, maar kan ze hem redden van de vloek? Deze animatiefilm is een coproductie van het Noorse Maipo Film en Vlaamse Vivi Film. Maya Lunde schreef het scenario, Mikkel B. Sandemose regisseert. Een deel van de animatie gebeurt in de Gentse animatiestudio Creature. Nordisk Film en TrustNordisk distribueren.

Persmateriaal