Ga verder naar de inhoud

Meer dan 150 festivalselecties en 30 prijzen voor Luce en de rots

8 juni 2023

Ruim een jaar na de wereldpremière heeft de korte animatiefilm Luce en de rots van Britt Raes de kaap van 150 festivalselecties en 30 prijzen bereikt. Meer dan 100.000 mensen zagen de film al in de bioscoop.

De 150ste festivalselectie voor Luce en de rots is voor het Alpinale Short Film Festival in het Oostenrijkse Bludenz, dat zopas het programma voor zijn 38ste editie bekendmaakte.

Luce en de rots vertelt het verhaal van een jong meisje en een gigantisch Rots-wezen die, hoewel ze ogenschijnlijk niets gemeen hebben, samen hun angst voor het onbekende onder ogen leren te zien.

De film ging in februari 2022 in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar hij een Speciale Vermelding kreeg van de jury in het Generation-programma voor kinder- en jeugdfilms. Later volgden selecties voor o.a. de festivals van Annecy, Palm Springs en Clermont-Ferrand. Bij ons kreeg Luce en de rots in maart 2022 de Prijs voor Beste Belgische Kortfilm op het Anima Festival in Brussel, de Publieksprijs op het Kortfilmfestival Leuven en een nominatie voor de Ensors in 2023.

Sinds de wereldpremière is Luce en de rots uitgebracht in 200 bioscopen in België, Zwitserland en Frankrijk en intussen staat de teller op meer dan 100.000 bioscoopbezoekers. De film mikt op een doelpubliek van kinderen (3+) en volwassenen en werd bij ons al uitgezonden op VRT en RTBF.

De regie en het scenario van Luce en de rots zijn van Britt Raes. Producent is Perrine Gauthier voor Thuristar, in coproductie met La Cabane en Studio Pupil. Het Franse Miyu Distribution verzorgt de internationale verkoop. De originele score werd gecomponeerd door Bram Meindersma, die eerder de muziek schreef voor het Oscargenomineerde Negative Space van Max Porter en Ru Kuwuhata (2017) en ook voor Ce magnifique gâteau ! van Marc James Roels en Emma de Swaef (2018).

Luce en de rots kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.