Ga verder naar de inhoud

Noord-Amerikaanse rechten van Cannes-winnaar De acht bergen verkocht

12 juli 2022

De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch krijgt een bioscooprelease in de Verenigde Staten. Distributeurs Sideshow en Janus Films kondigden vandaag aan dat zij de rechten op de film verworven heben. De acht bergen werd na zijn wereldpremière in Cannes bekroond met de Prijs van de Jury.

De Amerikaanse distributeurs Sideshow en Janus Films zullen De acht bergen aan het eind van dit jaar in de Noord-Amerikaanse bioscopen uitbrengen. De deal werd onderhandeld door CAA Media Finance en Vision Distribution. De productie van de film is van het Italiaanse Wildside, met Hans Everaert van Menuetto als Vlaamse coproducent. Andere coproducenten zijn Rufus (BE), Pyramide Productions (FR) en Vision Distribution (IT), met Louis Tisné voor Elastic Film als executive producer.

De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ging in de eerste dagen van het Festival van Cannes in première. Naast een goede ontvangst door het aanwezige publiek lokte de verfilming van de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti positieve reacties van de pers uit, met een vijfsterrenrecensie in The Guardian en de Prijs van de Jury als kers op de taart.

Still uit De acht bergen (2022)
Still uit De acht bergen (2022)

De acht bergen vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en een uit de bergen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Hun levens strekken zich uit, ze verliezen mekaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De hoofdrollen in deze Italiaans-Belgisch-Franse coproductie zijn voor Luca Marinelli en Alessandro Borghi. Naast de regie tekenden Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ook voor het scenario. Op de generiek van de film vinden we nog meer bekende namen terug, van o.a. DOP Ruben Impens en monteur Nico Leunen.

Kinepolis Film Distribution brengt De acht bergen later dit jaar bij ons in de bioscoop, in Nederland zal de film verdeeld worden door Dutch FilmWorks en in Frankijk door Pyramide. De film wordt internationaal vertegenwoordigd door Vision Distribution.

De acht bergen kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in de film.

Still uit De acht bergen (2022)
Still uit De acht bergen (2022)