Ga verder naar de inhoud

Annabel Verbeke in de prijzen op Hot Docs

8 mei 2021

Filmmaakster Annabel Verbeke is op het documentairefestival Hot Docs in Toronto vannacht bekroond met de Emerging International Filmmaker Award. Verbekes nieuwe documentaire 4 Seasons in a Day, die deel uitmaakt van de Borderline-reeks van productiehuis Off World, beleefde in Toronto zijn wereldpremière.

Still uit 4 Seasons in a Day, Annabel Verbeke (2021)

4 Seasons in a Day is een dynamisch portret van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland op een zucht van de Brexit. Een ferry voert dagelijks passagiers over de Carlingford Lough, een adembenemend fjord dat in het oosten de grens tussen Ierland en Noord-Ierland vormt. Terwijl de grens onzichtbaar voorbijschuift, brengt de korte overtocht uiteenlopende gevoelens aan de oppervlakte.

De wereldpremière van 4 Seasons in a Day lokte lovende reacties uit van de aanwezige vakpers. In een viersterrenrecensie noemde Screen Daily de documentaire een "ontroerend portret van een gemeenschap [...] in het licht van de sluimerende onrust die momenteel overkookt in de straten van Noord-Ierland."

De regie van 4 Seasons in a Day is van Annabel Verbeke, winnares van een VAF Wildcard in 2010. Ze schreef het scenario samen met Frederik Nicolai, die ook de productie deed voor het Brusselse productiehuis Off World. De internationale coproducenten zijn het Noorse Relation04 Media, het Kroatische Kinoteka en het Litouwse In_Script. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het in Keulen gevestigde 3BoxMedia.

Op internationaal vlak zijn de Vlaamse documentaires aan een bijzonder sterk voorjaar bezig. Begin maart werd de VAF Wildcard-documentaire Nanu Tudor van Olga Lucovnicova in Berlijn bekroond met de Gouden Beer voor Beste Kortfilm. Daarnaast waren er Vlaamse titels te zien op de drie grote voorjaarsfestivals voor documentaire (Visions du Réel, Hot Docs en CPH:DOX. Op dat laatste festival ontving de Vlaamse Liesbeth De Ceulaer vorige week nog een eervolle vermelding van de jury voor haar documentaire HOLGUT.

Op dit moment vindt ook DOK.fest München plaats, een documentairefestival in Duitsland waar naast HOLGUT ook Dark Rider van Eva Küpper, The Wire van Tiha Gudac en de minoritaire coproductie White Cube van Renzo Martens vertoond worden.

4 Seasons in a Day en The Wire kwamen, als onderdeel van de Borderline-reeks, tot stand met steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. HOLGUT en Dark Rider konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.