Ga verder naar de inhoud

Audacity Award voor gedurfd La Civil in Cannes

19 juli 2021

Op het Festival van Cannes heeft La Civil, het speelfilmdebuut van Teodora Ana Mihai, vanavond de Audacity Award (Prijs voor Durf) gewonnen. De film beleefde eind vorige week zijn wereldpremière in Cannes, als onderdeel van het Un Certain Regard programma van de Officiële Selectie. Hij werd er onthaald op een minutenlange staande ovatie.

Still uit La Civil (2021)

La Civil vertelt het verhaal van Cielo, een Mexicaanse moeder die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel. Wanneer de autoriteiten geen hulp bieden, neemt Cielo het heft in eigen handen en transformeert ze geleidelijk van een huisvrouw in een wraakzuchtige militant. De hoofdrol wordt vertolkt door Arcelia Ramirez, met bijrollen voor Alvaro Guerrero en Jorge A. Jimenez.

De film is geïnspireerd op waargebeurde feiten van kartelgeweld in Mexico. Aan de productie gingen jaren van intensief inderzoek vooraf, door de filmmaakster en de Mexicaanse schrijver en scenarist van de film Habacuc Antonio De Rosario. De opnames vonden tijdens het najaar van 2020 in volle coronacrisis plaats in Mexico..

Teodora Ana Mihai (°1981) is een Vlaamse filmmaakster van Roemeense oorsprong met een achtergrond in documentaire en fictie. Ze kwam op jonge leeftijd uit haar geboorteland naar België, volgde filmstudies in New York en zette haar eerste stappen in de filmwereld als script supervisor en assistent-regisseur van o.a. Frank Van Passel. Ze oogstte internationaal succes met Waiting for August (2014), een documentaire die in de prijzen viel op Hot Docs, Visions du Réel en in Karlovy Vary en die ook een nominatie voor de European Film Awards binnenhaalde.

La Civil is een productie van Hans Everaert voor het Antwerpse productiehuis Menuetto, in coproductie met het productiehuis van de gebroeders Dardenne, Les Films du Fleuve, het Roemeense Mobra Films van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu en het Mexicaanse Teorema. Achter de schermen werkten o.a. DOP Marius Panduru en monteur Alain Dessauvage mee aan de film. Cinéart brengt de film dit najaar in de Belgische bioscopen uit.

Teodora Ana Mihai kon doorheen haar carrière als filmmaker rekenen op de steun van het VAF. Haar documentaire Waiting for August (2014) kreeg steun van het fonds en ook La Civil kon als majoritair Vlaamse productie rekenen op de volle steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. La Civil werd ontwikkeld in samenwerking met de Cinéfondation van Cannes en het TorinoFilmLab en kreeg verder ook steun van het Centre du Cinema et de l’Audiovisuel, het Roemeense CNC en het Europese coproductiefonds Eurimages.