Ga verder naar de inhoud

Bavo Defurnes Souvenir wint Berlinale VFF Pitch Award

10 februari 2014
Bavo Defurne heeft met zijn nieuwe speelfilmproject Souvenir de VFF Highlight Pitch Award gewonnen tijdens de Berlinale Co-Production Market. Souvenir kwam na de pitching sessies van de drie genomineerde films uit de bus als het beste project en kan dankzij de prijs rekenen op €10.000 voor de verdere ontwikkeling van de film.
Eind januari maakte de Berlinale Co-Production, het coproductieplatform van het Filmfestival van Berlijn, bekend dat Bavo Defurnes Souvenir uit meer dan 200 inzendingen gekozen was als een van de drie kanshebbers was voor de VFF Highlight Pitch Award, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door het Duitse rechtenagentschap voor film- en televisieproducenten (VFF). Samen met de twee andere kandidaten werd Souvenir vandaag tijdens Talent Project Highlights voorgesteld aan de aanwezige professionals op de markt, die het project verkozen tot winnaar van de pitch. 

Regisseur Bavo Defurne reageert vanuit Berlijn enthousiast op het nieuws. ‘Souvenir is een verhaal over het maken van een comeback waar ook de nodige up’s en down’s bij komen kijken. Het winnen van deze prijs is voor ons uiteraard een grote ‘up’. Het doet veel deugd om uit meer dan 200 projecten uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen, zeker wanneer je ziet hoeveel goede projecten hier voorgesteld worden.’ 

 Souvenir is het nieuwe project van regisseur Bavo Defurne die in 2011 zijn speelfilmdebuut maakte met Noordzee, Texas. Het verhaal toont hoe Liliane, ooit een rijzende ster aan het showbizz-firmament en Belgisch Eurosongkandidate, ondertussen de vijftig gepasseerd is en haar dagen doorbrengt aan de lopende band van een vleesfabriek. Dat verandert wanneer de 18-jarige Jean tijdelijk aan de slag gaat in het bedrijf. Ondanks het leeftijdsverschil groeien Liliane en Jean naar elkaar toe en komt, dankzij het enthousiasme van Jean, een comeback steeds meer in zicht. 

Bavo Defurne, Yves Verbraeken en Jacques Boon schreven het scenario voor Souvenir. Ensemble Pink Martini en componist Adriano Cominotto werden al bevestigd voor de soundtrack. Yves Verbraeken produceert de film voor Indeed Films en kan daarbij rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.