Ga verder naar de inhoud

Belgica en The Land of the Enlightened in Competitie op Sundance

2 december 2015
Belgica, de nieuwe speelfilm van Felix van Groeningen, krijgt zijn wereldpremière op het prestigieuze Sundance Film Festival (21-31 januari) in de Amerikaanse staat Utah. Ook The Land of the Enlightened, het debuut van Pieter-Jan De Pue, heeft zijn uitnodiging voor Sundance op zak. De film krijgt zijn wereldpremière in de World Cinema Documentary Competitie. Het is sinds 2010 geleden dat er nog een Vlaamse langspeler op Sundance stond en bovendien de eerste maal dat er twee speelfilms van bij ons tegelijk geselecteerd worden.
Van Groeningen en Arne Sierens schreven het verhaal van Belgica. Twee broers, Frank en Jo, zijn elkaar uit het oog verloren… tot Frank begint te werken in het café van Jo. Een gouden zet, want binnen de kortste keren wordt Belgica dé hotspot van het nachtleven. Een zelfverklaard oord van verderf, waar de rock-'n-roll van de bezwete muren spat. The sky lijkt the limit, voor even toch, want het nachtleven is een verslavende trip en de wereld staat nooit stil. Stef Aerts (Adem, Welp) en Tom Vermeir (Rang 1, Zuidflank) vertolken de hoofdrollen en worden vergezeld door o.a. Charlotte Vandermeersch, Hélène Devos, Boris Van Severen, Sam Louwyck en Dominique Van Malder. Soulwax tekende voor de muziek; The Match Factory vertegenwoordigt de film internationaal. 
Belgica zal tijdens het Sundance Film Festival vertoond worden binnen de World Cinema Competitie voor Speelfilms, een programma dat focust op nieuw werk van opkomende regisseurs en in het verleden uitpakte met films als An Education, Bloody Sunday, Lola rennt, 28 Days Later en Goodbye, Lenin! Voor van Groeningen is het zijn vijfde speelfilm, na Steve+Sky, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen en The Broken Circle Breakdown waarmee hij vorig jaar nog genomineerd was voor de Oscars en de Franse César voor Beste Buitenlandse Film won. Zijn volgende project wordt naar alle waarschijnlijkheid de verfilming van Beautiful Boy, een Amerikaanse productie van New Regency en Brad Pitts productiehuis Plan B. 
Bovendien maakt ook een tweede film uit Vlaanderen zijn opwachting op Sundance. The Land of the Enlightened, de debuutfilm van Pieter-Jan De Pue, is een cross-over tussen documentaire en fictie die het relaas schetst van Afghaanse kinderen. Ondanks hun dagdagelijkse strijd en bekommernissen in een door oorlog getekend land ontsnappen ze in hun eigen verlangens en dromen. De Pue werkte meer dan vijf jaar aan de film waarvoor hij 16mm-beelden draaide in verschillende regio’s doorheen Afghanistan en bij Amerikaans-Afghaanse legereenheden en komt zo tot een imposant poëtisch beeldverhaal. 

Producent Bart Van Langendonck: "Deze productie was een beproeving voor iedereen die er bij betrokken was. Niet alleen moesten vele productionele hindernissen worden genomen om in zeer risicovolle gebieden te kunnen draaien, om het budget van meer dan 1,2 miljoen euro te financieren moesten we een complexe coproductiestructuur op poten zetten tussen België, Ierland, Nederland, Duitsland en Afghanistan. Maar de overweldigende film die Pieter-Jan afleverde maakte dit alles meer dan waard."
 The Land of the Enlightened is alvast verkocht aan de Nederlandse distributeur Periscoop Film, terwijl Wildcard Distribution de rechten voor Ierland kocht. Films Boutique verkoopt de film internationaal, terwijl United Talent Agency (UTA) de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt. Bij ons gaat The Land of the Enlightened 6 maart in première, gevolgd door een Belgische bioscooprelease op 16 maart via Dalton Distribution.
 De vorige maal dat een Vlaamse langspeler uitgenodigd werd voor Sundance was in 2010 toen de documentaire Double Take van Johan Grimonprez er vertoond werd. Op het vlak van fictie moeten we al terug naar 2007, het jaar waarin Peter Brosens en Jessica Woodworth er Khadak voorstelden in de World Cinema Competitie voor speelfilms. In 2013 was er wel een selectie voor de korte animatiefilm Oh Willy… van Marc James Roels en Emma De Swaef, terwijl ook Nicolas Provost een regelmatige gast is op Sundance met vertoningen van Moving Stories (2012), Stardust (2011), Suspension en Plot Point (2008), Induction (2007), Exoticore (2006) en Papillon d’amour (2004).
 Dirk Impens produceerde Belgica voor Menuet (The Broken Circle Breakdown, Café Derby); KFD brengt de film vanaf 2 maart in de Belgische zalen. Bart Van Langendonck van Savage Film (D’Ardennen, Galloping Mind, Rundskop) is de producent van The Land of the Enlightened. Beide films konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Belgica werd bijkomend ook ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en Vlaams minister van Cultuur Gatz.