Ga verder naar de inhoud

Berlinale selecteert Here van Bas Devos

23 januari 2023

Here, de nieuwe speelfilm van Bas Devos, heeft een uitnodiging op zak voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn (16-26 februari). De film zal zijn wereldpremière beleven in de Encounters-competitie.

Encounters is een relatief nieuwe competitie, die in 2020 gelanceerd werd bij het aantreden van de nieuwe festivaldirectie en de nadruk legt op innovatieve narratieve speelfilms en documentaires. Met de selectie van zijn nieuwe speelfilm zet Bas Devos een volgende stap in zijn traject op de Berlinale: zijn vorige speelfilms Hellhole (2019, Panorama-sectie) en Violet (2014, Generation) gingen eveneens in Berlijn in première. In de tussentijd regisseerde hij Ghost Tropic, die in 2019 geselecteerd werd voor de Quinzane des Réalisateurs in Cannes.

In Here volgen we een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar huis te gaan. Voor zijn vertrek kookt hij een grote pot soep met restjes uit zijn koelkast, om uit te delen als afscheidscadeau aan vrienden en familie. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert, wat leidt tot een potentieel liefdesverhaal. Haar aandacht voor het bijna onzichtbare laat Stefan in zijn spoor stoppen.

Het scenario en de regie voor Here zijn van Bas Devos. De productie is van Marc Goyens voor Quetzalcoatl, met de steun van kunstencentrum BUDA, kunstencentrum nona en Proximus. Net als voor Ghost Tropic is de originele score voor Here van Brecht Ameel. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Chinese Rediance.

Here kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.