Ga verder naar de inhoud

Close ook genomineerd voor Césars

25 januari 2023

Nadat gisteren de Oscarnominatie voor Close werd aangekondigd, is de film van Lukas Dhont nu ook genomineerd voor de Césars, de nationale filmprijzen van Frankrijk. Dhonts speelfilmdebuut Girl was in 2019 ook genomineerd voor een César. De laatste Vlaamse winnaar was Felix van Groeningen met The Broken Circle Breakdown in 2014, toen ook genomineerd voor een Oscar.

Gisteren maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekend dat Close het voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm zal opnemen tegen succesfilms Im Westen nichts Neues, Argentina, 1985, Eo en The Quiet Girl. De Oscars worden op zondag 12 maart uitgereikt. De promotiecampagne in de VS draait intussen op volle toeren, met arthouseverdeler A24 die de film later deze week ook in de Noord-Amerikaanse bioscopen brengt.

De nominaties van de Césars gebeuren op basis van de stemmen van 4.705 leden van de Académie des Arts et Techniques du Cinéma, die de filmprijzen dit jaar voor de 48ste keer organiseert. In de categorie Beste Internationale Film neemt Close het op tegen Las Bestias, The Cairo Conspiracy, Eo en Triangle of Sadness. De volgende stemronde gaat van start op 1 februari en loopt tot 24 februari, de dag waarop de prijzen worden uitgereikt tijdens een awardceremonie in de Olympia in Parijs.

Close ging in mei 2022 in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en verschillende filmprijzen. In de VS werd Close o.a. bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival.

Bij ons opende Close in oktober 2022 het Film Fest Gent, waarna Lumière de film in de bioscopen bracht. Intussen staat de teller op 350.000 bioscoopbezoekers in België en Nederland.

Still uit Close (2022)
Still uit Close (2022)

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met VTM en RTBF en met de steun van het Nederlands Filmfonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.