Ga verder naar de inhoud

Close van Lukas Dhont in Officiële Competitie op 75ste Filmfestival van Cannes

14 april 2022

Close, de nieuwe speelfilm van Lukas Dhont (Girl), heeft een uitnodiging op zak voor de Officiële Competitie van het 75ste Festival van Cannes (17-28 mei). Dat maakte Thierry Frémaux, die als algemeen afgevaardigde verantwoordelijk is voor het festivalprogramma, zojuist bekend. Verder in de Officiële Competitie vinden we ook de Vlaamse coproductie Tori et Lokita van Jean-Pierre en Luc Dardenne terug.

Close dat in première gaat in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes is een ongelofelijke zotte droom die plots werkelijkheid wordt”, verklaart een overgelukkige Lukas Dhont in een eerste reactie. “Iets wat de 12-jarige Lukas die voor zijn verjaardag een kleine videocamera kreeg, nooit had durven dromen. Ik ben zó trots op het hele team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Met een warm en kwetsbaar hart kijk ik er naar uit deze film met de wereld te delen tijdens één van de belangrijkste festivals ter wereld.”

Dhonts speelfilmdebuut Girl beleefde in 2018 zijn wereldpremière als onderdeel van het Un Certain Regard-programma van het Festival van Cannes. De film kaapte er o.a. de Caméra d’Or weg, voor het beste in de verschillende programma’s vertoonde speelfilmdebuut. Het betekende het begin van een opmerkelijk succesverhaal, zowel lokaal als internationaal. Met Close bereikt Dhont nu het summum, de Officiële Competitie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld.

Still uit Close (2022)
Still uit Close (2022)

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestige waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film.

Voor Close werkte Dhont opnieuw samen met co-scenarist van Girl Angelo Tijssens. Director of Photography (DOP) is Frank van den Eeden, voor de montage tekende Alain Dessauvage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet. Distributeur Lumière brengt de film later dit jaar bij ons in de bioscoop. Internationaal wordt hij verkocht door The Match Factory dat eerder ook de wereldwijde verkoop van Girl verzorgde.

“Met je tweede film geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van het Festival van Cannes, het is een onwezenlijk droomscenario,” zegt directeur-intendant van het VAF Koen Van Bockstal. “Lukas Dhont is dan ook zonder meer een uitzonderlijk talent. En het is fantastisch nieuws voor de Vlaamse film en het creatieve talent in Vlaanderen. Girl was een artistiek hoogtepunt en oogstte met 300.000 bezoekers ruime waardering bij het Belgische bioscooppubliek. En ook in Frankrijk leverde het datzelfde jaar de bestbezochte Belgische film op. Ruim 33 territoria kochten sindsdien de filmrechten. We duimen dat Close dit zowel artistiek als qua publieksbereik minstens zal evenaren met een lancering op de meest gegeerde rode loper ter wereld.”

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

Naast Lukas Dhont worden ook de tweevoudige Gouden Palm-winnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne opnieuw op de rode loper in Cannes verwacht met hun nieuwste speelfilm Tori et Lokita, die er in Officiële Competitie wordt vertoond.

Tori et Lokita speelt zich vandaag af, in België. Een jongen en een tienermeisje zijn alleen van Afrika naar hier gereisd. Ze zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen.

In de hoofdrollen van Tori et Lokita zien we Pablo Schils en Joely Mbundu. Vlaams producent in deze Belgisch-Franse coproductie is Bart Van Langendonck voor Savage Film (Rundskop, De Patrick, Dealer). Bij ons brengt distributeur Cinéart de film later dit jaar uit in de bioscoop, Wild Bunch is verantwoordelijk voor de internationale rechtenverkoop.

Het Festival van Cannes viert dit jaar zijn 75ste editie. Het kende een valse start toen de eerste editie in september 1939 diende te worden afgelast na de invasie van Polen door Duitsland. De uiteindelijke start kwam er in 1946. Er werd geen festival gehouden in 1948 en 1950, en in 1968 werd het festival afgelast omwille van de mei-oproer in Parijs. In 2020 maakte het festival wel een beperkte filmselectie bekend maar was er omwille van Covid-19 geen fysieke editie of een palmares. Als reactie op de oorlog in Oekraïne kondigde het festival begin vorige maand aan dat Russische delegaties of individuen die banden hebben met de Russische regering dit jaar niet welkom zijn.

Close en Tori et Lokita kwamen beide tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Lukas Dhont op de set van Close © Kris Dewitte
Lukas Dhont op de set van Close © Kris Dewitte