Ga verder naar de inhoud

Close van Lukas Dhont is Belgische Oscarinzending

16 september 2022

Close van Lukas Dhont doet een gooi naar de Oscar voor Internationale Speelfilm. De Belgische jury verkoos de winnaar van de Grand Prix in Cannes zopas tot officiële Belgische inzending voor de Academy Awards.

Close ging, net als Dhonts speelfilmdebuut Girl in 2018, in wereldpremière op het Festival van Cannes. De eerste vertoning werd door het publiek in Cannes onthaald met een staande ovatie van ruim 15 minuten. De goede ontvangst door de aanwezige pers en filmprofessionals werd uiteindelijk bekroond met de Grand Prix van de Jury.

Close gaat over Leo en Remi, 13, vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Still uit Close (2022)
Still uit Close (2022)

Ongelofelijk vereerd om uit de vele sterke Belgische films dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars. Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen. Close is een film over vriendschap en connectie na een voor velen afgezonderde periode. Ik hoop dat de film het publiek gaat raken en zo België trots kan maken. Daar gaan we de komende maanden al het mogelijke voor doen.

Regisseur Lukas Dhont

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele, naast gevestige waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film.

Voor Close werkte regisseur Lukas Dhont, net als voor Girl in 2018, samen met co-scenarist Angelo Tijssens. DOP is Frank van den Eeden, Alain Dessauvage deed de montage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet, in coproductie met Diaphana Films, Topkapi Films, Versus Production, VTM en RTBF.

Op 11 oktober zal Close bij ons het Film Fest Gent openen, waarna distributeur Lumière de film op 2 november in de Belgische bioscopen brengt. Sinds de wereldpremière in Cannes verkocht sales agent The Match Factory de distributierechten al aan meer dan 100 territoria wereldwijd. MUBI verwierf de rechten voor het VK/Ierland, Latijns-Amerika, Turkije en Indië, en A24 voor Noord-Amerika.

De jury voor de officiële Belgische inzending voor de Academy Awards bestond dit jaar uit Frédéric Cornet (artistiek directeur Cinema Galeries), Gilles Coulier (regisseur en voorzitter Unie van Regisseurs), Hilde De Laere (producent, FBO), Juliette Duret (hoofd BOZAR Cinema) en Reinhilde Weyns (directeur RITCS School of Arts). De jury werd voorgezeten door Karin Beyens (onafhankelijk consultant voor de distributiesector).

Still uit Close (2022)
Still uit Close (2022)

De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar. De officiële nominaties worden bekendgemaakt op 24 januari 2023. De Oscars worden uitgereikt op 12 maart 2023 in het Dolby Theatre in Hollywood.

De vorige Belgische Oscarinzending uit Vlaanderen dateert van 2019 en ook toen was die voor Lukas Dhont, met zijn speelfilmdebuut Girl dat naast de Caméra d’Or in Cannes ook nominaties voor de Césars en de Golden Globes binnenhaalde. Vlaamse producties die ook een nominatie voor de Oscars in de wacht sleepten, waren The Broken Circle Breakdown (2013), Rundskop (2011), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992).

De Amerikaanse distributeur A24 lanceerde vorige week de internationale trailer voor Close.

Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.