Ga verder naar de inhoud

Close op shortlist voor de Oscars

22 december 2022

Close van Lukas Dhont blijft in de running voor een Academy Award. Samen met 14 andere kandidaten prijkt de Belgische Oscarinzending op de shortlist in de categorie van Beste Internationale Speelfilm die de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) zojuist bekendmaakte. Op 24 januari weten we of Close ook bij de vijf genomineerden zal zijn.

Close ging dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en tal van prijzen.

In september werd Close aangeduid als officiële Belgische Oscarinzending en in oktober mocht hij het Film Fest Gent officieel openen. De film loopt sinds begin november bij ons in de bioscoop, en telt volgens distributeur Lumière ondertussen al ruim 190.000 bezoekers.

In de VS wordt er met het oog op de Oscars de volgende weken onvermoeid verder campagne gevoerd, met vertoningen voor AMPAS-leden en "tastemakers" in o.a. Los Angeles en New York.

De film is ook beschikbaar op The Academy Screening Room, het online platform waar leden exclusief toegang tot hebben. Tijdens de volgende weken worden alle leden uitgenodigd om uit de 15 op de shortlist vermelde titels vijf films te nomineren die dan strijden voor de Academy Award voor Beste Internationale Speelfilm. Op 24 januari worden de nominaties bekendgemaakt.

Close wordt in de VS vertegenwoordigd door de zeer trendy boutique arthouseverdeler A24 die er de film eind januari uitbrengt.

Het is alweer geleden van The Broken Circle Breakdown (2013) dat een Vlaamse speelfilm een nominatie voor de Oscars in de wacht kon slepen. Daarvoor waren ook Rundskop (2011), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992) genomineerd. De korte animatiefilm Een Griekse tragedie van Nicole Van Goethem (1985) is tot op vandaag de enige titel die het felbegeerde gouden beeldje ooit mee naar België mocht nemen.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF en met de steun van het Nederlands Filmfonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.