Ga verder naar de inhoud

Close-trio onder nieuwe leden Academy

28 juni 2023

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), de organisatie achter de Oscars, verwelkomt de regisseur van Close Lukas Dhont, coscenarist Angelo Tijssens en monteur Alain Dessauvage als leden. Het trio staat op de lijst van 398 namen die dit jaar een uitnodiging voor het Academy-lidmaatschap in de bus kregen. Zij werden voorgedragen door AMPAS-leden op basis van hun bijdrage aan de filmindustrie.

De Academy is er trots op deze artiesten en professionals als lid te mogen verwelkomen. Zij vertegenwoordigen buitengewoon talent in alle filmdisciplines en hebben een essentiële impact gehad op de kunsten en wetenschappen van de film en op filmfans wereldwijd.

Academy-directeur Bill Kramer en Academy-voorzitter Janet Yang

De erkenning volgt een dag nadat Lukas Dhont en Angelo Tijssens in het Europees Parlement in Brussel de LUX-publieksprijs in ontvangst mochten nemen voor Close.

De selectie van de leden is gebaseerd op professionele kwalificaties, waarbij een voortdurende inzet voor vertegenwoordiging, inclusie en gelijkheid prioriteit is.

Van de nieuwe leden in 2023 is 40% vrouw, behoort 34% tot een ondervertegenwoordigde etnische/raciale gemeenschap en is 52% afkomstig uit 50 landen en gebieden buiten de Verenigde Staten. Er zijn 76 Oscargenomineerden, waaronder 22 winnaars, bij de genodigden.

Op de lijst staan naast Lukas Dhont ook regisseurs Colm Bairéad (The Quiet Girl), Edward Berger (All Quiet on the Western Front) en Santiago Mitre (Argentina 1985), die dit jaar samen met Lukas Dhont streden voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm.

Lukas Dhont op de uitreiking van de European Film Awards in december 2022
Lukas Dhont op de uitreiking van de European Film Awards in december 2022