Ga verder naar de inhoud

Close vier keer genomineerd voor European Film Awards

8 november 2022

Close is genomineerd voor vier European Film Awards, dat heeft de European Film Academy zonet bekendgemaakt. Lukas Dhonts Grand prix-winnende tweede speelfilm is genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Acteerprestatie (voor Eden Dambrine) en Beste Scenario (Lukas Dhont en Angelo Tijssens). Eerder werd de film ook al genomineerd voor de European University Film Award. Close kwam vorige week met succes uit in de Belgische, Franse en Nederlandse bioscopen. Intussen loopt ook de Oscarcampagne op volle toeren.

Net als Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl in 2018 ging Close dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar hij werd bekroond met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm. Tientallen internationale festivalselecties volgden en het regende prijzen, o.a. op het Hamptons Film Festival, het Chicago International Film Festival, het Haifa Film Festival, Cinefest Mikolc in Hongarije, het Europese Filmfestival in het Servische Palic, het Sydney Film Festival, Film Fest Hamburg en het Norwegian International Film Festival in Haugesund.

In september werd Close als Belgische Oscarinzending geselecteerd en in oktober was de film de officiële opener van Film Fest Gent. Vorige week raakte bekend dat de film als allereerste productie in de geschiedenis van de Vlaamse film genomineerd is voor een British Independent Film Award (BIFA).

Still uit Close (2022)
Still uit Close (2022)

De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen voor de Europese filmindustrie. De komende weken kunnen de 4.400 leden van de European Film Academy hun stem uitbrengen voor de genomineerde films. Op zaterdag 10 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, die dit jaar in Reykjavík zal plaatsvinden.

In de categorie Beste Europese Animatiespeelfilm is Knor genomineerd, een coproductie met Vlaanderen die eerder dit jaar in première ging op het Filmfestival van Berlijn. Knor werd geregisseerd door Mascha Halberstad, het Gentse productiehuis A Private View is betrokken als Vlaamse partner.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF en met de steun van het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.