Ga verder naar de inhoud

CPH:DOX selecteert Prism

1 maart 2022

De experimentele documentaire Prism van An van. Dienderen, Rosine Mbakam en Eléonore Yameogo is geselecteerd voor CPH:DOX (Kopenhagen, 23 maart-3 april). Ook vier coproducties met Vlaanderen haalden de selectie van het internationale documentairefestival.

Voor Prism nodigde Belgisch filmmaker An van. Dienderen de in Brussel wonende Rosine Mbakam uit Kameroen en de in Parijs gevestigde Eléonore Yameogo uit Burkina Faso uit. Samen maakten ze een film waarin de verschillen in hun huidskleur dienen als vertrekpunt om hun ervaringen met de beperkingen van het medium te verkennen. Fotografische media zijn technologisch en ideologisch bevooroordeeld en begunstigen de witte huid. Prism problematiseert de neutraliteit en machtsongelijkheid van audiovisuele media om andere ongelijkheden in de samenleving op basis van huidskleur te bekritiseren.

Prism beleefde in het najaar van 2021 zijn wereldpremière op het New York Film Festival, waarna de film in een hele reeks kunstencentra en op vertoningsplekken in Noord-Amerika werd vertoond. De Belgische première vond in december plaats in de Beursscchouwburg. Dit voorjaar staan nog vertoningen op het Courtisane festival in Gent en op Cinéma du Réel in Parijs op het programma.

Prism werd geproduceerd door Natalie Gielen voor productiemaatschappij Elektrischer Schnellseher, in coproductie met het Belgisch-Kameroense Tandôr productions en Onezik uit Burkina Faso.

Naast Prism haalden ook vier coproducties met Vlaanderen de finale selectie van CPH:DOX: Nelly & Nadine van Magnus Gertten, een coproductie van Associate Directors, Shabu van Shamira Raphaëla, een coproductie van Diplodokus en ten slotte ook Dreaming Walls van Maya Duverdier en Amélie Van Elmbt en Young Plato van Neasa Ni Chianain en Declan McGrath, beide coproducties van Clin d’oeil films.

Prism, Nelly & Nadine, Shabu, Dreaming Walls en Young Plato kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.