Ga verder naar de inhoud

De kaping van de Pompei uitgenodigd voor Cinequest

13 februari 2023

De driedelige documentairereeks De kaping van de Pompei is geselecteerd voor het Cinequest Film & Creativity Festival, een toonaangevend Amerikaans festival dat jaarlijks plaatsvindt in San Jose, de hoofdstad van Silicon Valley. De kaping van de Pompei was in september 2022 te zien op Canvas en VRT MAX en werd genomineerd voor een Ensor.

Affiche van De kaping van de Pompei (2022)
Affiche van De kaping van de Pompei (2022)

De reeks gaat over de kaping van het Belgische schip de Pompei in de lente van 2009 in de Indische Oceaan. Somalische piraten vallen het schip aan en houden de bemanning gegijzeld in ruil voor losgeld. In Brussel stelt een toegewijd team alles in het werk om de crew vrij te krijgen. Intussen identificeert de Belgische politie de schuldigen en beslist achter hen aan te gaan. Zo komt de leider van het grootste piratenkartel in hun vizier. Ze zetten een gewaagde undercoveroperatie op touw om hem vanuit zijn veilige schuilplaats naar een Belgische rechtszaal te lokken. In deze reeks kijken de betrokkenen terug op dit uitzonderlijke verhaal.

De kaping van de Pompei werd geschreven en geregisseerd door Lennart en Maarten Stuyck. De productie is van Maarten Bernaerts en Barbara Dyck voor Diplodokus (Ceres, Heimaland), in coproductie met de VRT. De rechten op de internationale verkoop van de reeks zitten bij het Franse Federation Entertainment. In januari was De kaping van de Pompei nog geselecteerd voor het Franse documentairefestival FIPADOC.

Cinequest Film & Creativity Festival vindt dit jaar plaats in twee luiken: van 1 tot 12 maart online en van 11 tot 20 augustus live in San Jose. Naast De kaping van de Pompei is ook de Ket & Doc-titel Bgirl Badli van Charlotte De Cort geselecteerd voor Cinequest. Deze door Associate Directors geproduceerde korte documentaire vertelt het verhaal van de 14-jarige b-girl Mali, een zoekende tiener die via dans haar eigenheid wil uitdrukken.

De kaping van de Pompei en Bgirl Badli kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Ket & Doc is een samenwerking van het VAF, Ketnet en JEF.

Still uit De kaping van de Pompei (2022)
Still uit De kaping van de Pompei (2022)