Ga verder naar de inhoud

DOK.fest München selecteert drie Vlaamse producties

22 april 2024

Het internationale documentairefestival DOK.fest München heeft vandaag zijn programma voor de aankomende editie (1-12 mei) bekendgemaakt. A Hiphop Minute van Pascal Garnier gaat in München in wereldpremière. Daarnaast zijn ook This Is My Moment van Lieven Corthouts en Kamay van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran geselecteerd.

A Hiphop Minute

Rapper, muziekproducer en filmmaker Pascal Garnier keert in A Hiphop Minute terug op de stappen van een Nederlandse filmcrew die in 1986 naar New York reisde om er Big Fun In The Big Town te maken, een iconische documentaire over rap, scratch en beat boxing waarin o.a. LL Cool J, Run DMC, Russell Simmons en The Beastie Boys aan het woord komen.

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van hiphop blikt Garnier terug op de periode waarin het genre werd uitgevonden en onderzoekt hij wat er sindsdien veranderd is.

A Hiphop Minute zal in München in wereldpremière gaan als onderdeel van de DOK.music-sectie. De film is een productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank. Het Franse Reservoir Docs is de internationale sales agent.

Still uit A Hiphop Minute (2024)
Still uit A Hiphop Minute (2024)

Kamay

De documentaire Kamay van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran ging vorige week in wereldpremière op het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel, waar de makers werden bekroond met de Interreligious Award. In München maakt de titel deel uit van de DOK.horizonte-competitie.

In Kamay volgen we een Hazara-familie in de afgelegen bergen van centraal Afghanistan, die begint aan een queeste voor waarheid en gerechtigheid nadat hun dochter Zahra op mysterieuze wijze overlijdt aan de universiteit van Kabul. Verteld door de ogen van Zahra's jongere zus, Freshta, is deze film een ontroerende beschouwing over liefde, verlies en doorzettingsvermogen ondanks de toenemende onrust aan de vooravond van de overname van het land door de Taliban.

De productie van Kamay is van Ilyas Yourish, Hanne Phlypo en Evelien De Graef voor Clin d’oeil Films, in coproductie met Kamay Film, ROW Pictures en Temps Noir. De internationale rechten worden verkocht door CAT&Docs.

Still uit Kamay (2024)
Still uit Kamay (2024)

This Is My Moment

De derde en laatste Vlaamse productie op het programma van DOK.fest München is This Is My Moment van Lieven Corthouts, een documentaire over de jonge Eritrese wielrenner Biniam Girmay, die ervan droomt om de Tour de France te rijden en de geschiedenis van de wielersport te veranderen.

This Is My Moment ging in maart in wereldpremière tijdens Docville en zal vanaf 1 mei in de Belgische bioscopen te zien zijn. Het is een productie van Emmy Oost en Magalie Dierick voor Cassette for timescapes, in coproductie met de Belgische partners Magellan Films en Stenola Productions, het Franse Little Big Story en het Nederlandse Een van de jongens. De Belgische distributeur is MOOOV.

A Hiphop Minute, Kamay en This Is My Moment kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Still uit This Is My Moment (2024)
Still uit This Is My Moment (2024)