Ga verder naar de inhoud

Drie korte films geselecteerd voor Palm Springs International ShortFest

2 juni 2023

Drie korte fictiefilms uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor het Palm Springs International ShortFest (20-26 juni). Sibling van Laura Van Passel, Klette van Michael Abay en Luce en de rots van Britt Raes zullen binnenkort te zien zijn op het grootste en meest belangrijke festival voor korte films in de Verenigde Staten.

De eerste geselecteerde titel is de korte coming-of-agefilm Sibling van Laura Van Passel, over de 16-jarige Kato die op skivakantie gaat met haar halfbroer Alex. De twee tieners proberen een broer-zus-relatie op te bouwen, maar beseffen dat ze elkaar met heel andere ogen bekijken. Hoewel ze er eerst nog tegen vecht, kan Kato er niet omheen dat het niet alleen de skilift is die haar ademhaling de hoogte in jaagt…

De regie en het scenario van Sibling zijn van Laura Van Passel. De productie is van Wouter Sap, Gilles Coulier, Gilles De Schryver voor De Wereldvrede. De belangrijkste rollen in de film zijn voor Nico Sturm, Femke Vanhove, Sofie Decleir en Willem Loobuyck.

De tweede selectie, Klette, is Michael Abay's eindwerk aan het RITCS waarmee hij de VAF Wildcard Fictie 2022 won en die onder meer ook geselecteerd was voor het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand. De korte fictiefilm gaat over de 26-jarige Morgane die nog altijd bij haar moeder woont, haar studies nog steeds niet heeft afgerond en in de liefde niet verder raakt dan een onenightstand. Ze weet duidelijk niet van aanpakken. In Brussel noemt men zo iemand een 'klette'. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

Het scenario en de regie van Klette zijn van Michael Abay. Jennifer Heylen werd voor haar hoofdrol bekroond met de Juryprijs voor Beste Acteerprestatie op het Kortfilmfestival van Leuven. Belangrijke bijrollen zijn er voor Stella Kitoga en Anne-Laure Vandeputte.

De derde en laatste Vlaamse titel op het programma van Palm Springs is Luce en de rots, de korte animatiefilm van Britt Raes die in 2022 in wereldpremière ging op het Filmfestival van Berlijn en die intussen al voor meer dan 150 internationale festivals geselecteerd is, waaronder ook het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy.

Luce en de rots vertelt het verhaal van een jong meisje en een gigantisch Rots-wezen die, hoewel ze ogenschijnlijk niets gemeen hebben, samen hun angst voor het onbekende onder ogen leren te zien.

De regie en het scenario van Luce en de rots zijn van Britt Raes, de productie is van Perrine Gauthier voor Thuristar. De korte animatiefilm mikt op een publiek van kinderen (5+) en hun ouders. Luce en de rots was bij ons o.a. te zien op het Brusselse Anima Festival en zal ook worden uitgezonden op VRT en RTBF.

Sibling en Luce en de rots kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.