Ga verder naar de inhoud

Drie prijzen voor Laurent Van Lanckers Brak in Portugal 

5 augustus 2016
Brak, het speelfilmdebuut van Laurent Van Lancker, heeft drie prijzen gewonnen op het AVANCA Filmfestival in Portugal. De film werd er niet alleen bekroond met de Prijs voor Beste Fotografie en de Juryprijs voor Beste Acteur, maar kreeg er ook een speciale vermelding van de Jury.
Brak is gebaseerd op de roman ‘De Ontelbaren’ van Elvis Peeters. Daarin is Fort Europa ten onder gegaan. Noord-Europeanen zijn noodgedwongen migranten geworden. Lucas, een man uit de middenklasse, geraakt vast in een kustdorp op zoek naar een overtocht naar een beter toekomst elders anders. Doorheen de moeilijkheden en dilemma’s die hij tegenkomt, bevraagt Brak in welke mate het doel de middelen heiligt en tot wat men bereid is om een overtocht te riskeren.

 Deze eerste langspeelfilm van documentairemaker Laurent Van Lancker vermengt hedendaagse realiteiten met een voorspelling over een mogelijke nabije toekomst. De opnames vonden plaats op reële locaties: vluchtelingenkampen (Calais, Begijnhofkerk Brussel) en het verlaten dorp van Doel (België). In de hoofdrollen zien we o.a. Tibo Vandenborre (Rundskop), Aurora Marion (La folie Almayer) en Sam Louwyck (Anyway the wind blows). De film wordt op 14 september in de bioscoop uitgebracht.
 
 Brak is een productie van Polymorfilms en kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.