Ga verder naar de inhoud

Goedkeuring Vlaamse regering voor relanceplan audiovisuele en gamesector

2 april 2021

De Vlaamse regering heeft vanmiddag het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht' voor de audiovisuele en gamesector goedgekeurd. Concreet stellen de ministers van Cultuur en van Media gespreid over dit en volgend jaar 20 miljoen euro aan relancemiddelen ter beschikking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het doel is om de productie van Vlaamse content te verhogen en zo de slagvaardigheid van de sector verder te versterken.

Still uit 22/03 Wij waren daar (2021)
Still uit 22/03 Wij waren daar (2021)

Van de 10 miljoen euro aan relancemiddelen die de Vlaamse minister van Cultuur vrijmaakt voor het VAF/Filmfonds, wordt 8,9 miljoen geïnvesteerd in productie, 1 miljoen euro in publiekswerking (vertoning en promotie) en 100.000 euro in talentontwikkeling.

In een eerste reactie reageert Minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon tevreden op de goedkeuring. "De coronacrisis heeft er bij de Vlaamse cultuursector zwaar ingehakt. We moeten alles uit de kast halen om onze cultuurprofessionals een nieuwe adem te doen vinden. Dat geldt zeker ook voor de filmindustrie, waar grote kansen liggen om in de volgende jaren te schitteren. Ik ben blij dat we het VAF/Filmfonds een stevige impuls kunnen geven."

De coronacrisis heeft er bij de Vlaamse cultuursector zwaar ingehakt. We moeten alles uit de kast halen om onze cultuurprofessionals een nieuwe adem te doen vinden.

Minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon
Setfoto De Shaq (2020)
Setfoto De Shaq (2020)

Van de 10 miljoen euro die Vlaams minister van Media Benjamin Dalle op zijn beurt vrijmaakt, vloeit er 9 miljoen naar het VAF/Mediafonds: hiervan is 8,9 miljoen bestemd voor productie en 100.000 euro voor talentontwikkeling. Tenslotte gaat er 1 miljoen euro naar het VAF/Gamefonds: 900.000 euro voor creatie van games en 100.000 euro voor talentontwikkeling.

"Onze Vlaame mediasector is van absolute wereldklasse", aldus minister van Media Dalle in een reactie. "Onze fictiereeksen worden internationaal gelauwerd en zorgen er tijdens deze moeilijke coronaperiode voor dat mensen toch even de gedachten kunnen verzetten. Met deze stimulans zorgen we ervoor dat we die positie niet kwijtraken. Ook voor de nog jonge gamesector in Vlaanderen betekent dit een stevige impuls. Ook zij tonen enorme veerkracht tijdens de crisis. Met deze beslissing willen we het werk van gepassioneerde developers ondersteunen zodat de sector verder kan groeien."

Eerder dit jaar zetten beide ministers ook al het licht op groen voor een garantiefonds van 10 miljoen euro voor de Vlaamse audiovisuele sector.

Het VAF zal tijdens de komende weken de sector informeren over de modaliteiten. Het grootste deel van deze relancemiddelen zal in 2022 worden aangewend. Op die manier krijgen spelers uit de sector voldoende tijd om met sterke, toekomstgerichte en goed onderbouwde steunaanvragen te komen.

Onze Vlaame mediasector is van absolute wereldklasse. Onze fictiereeksen worden internationaal gelauwerd en zorgen er tijdens deze moeilijke coronaperiode voor dat mensen toch even de gedachten kunnen verzetten.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle