Ga verder naar de inhoud

Grand me en Marching in the Dark naar CPH:DOX

15 februari 2024

Twee Vlaamse documentaires zijn geselecteerd voor competitie op het internationale documentairefestival CPH:DOX (13-24 maart 2024). Grand me van Atiye Zare Arandi en Bram Crols en Marching in the Dark van VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan gaan op het Deense festival in wereldpremière.

Daarnaast worden twee coproducties met Vlaanderen gepitcht op het industrieplatform CPH:FORUM, waar ook een delegatie van Vlaamse documentaireproducenten aanwezig zal zijn.

Internationale affiche Grand me (2024)
Internationale affiche Grand me (2024)

Grand me

In Grand me volgen we het Iraanse meisje Melina, negen jaar oud. Ze woont bij haar grootouders in de Iraanse stad Isfahan. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder worstelt met de relatie met haar nieuwe man en die met haar dochter. Op negenjarige leeftijd is Melina oud genoeg om een voogdijzaak voor de rechter te brengen. Met de wet aan haar kant hoopt ze eindelijk haar eigen voogd te kunnen kiezen.

Grand me zal op CPH:DOX in wereldpremière gaan in de NEXT:WAVE-competitie voor opkomend filmtalent. De regie en het scenario van Grand me zijn een creatieve samenwerking tussen de Iraanse Atiye Zare Arandi en de Belgische Bram Crols.

De productie is van Mark Daems en Bram Crols voor Associate Directors, in coproductie met de VRT, Atam Film en Al Jazeera Documentary Channel.

Grand me kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Marching in the Dark

In Marching in the Dark keert de van oorsprong Indiaase filmmaker Kinshuk Surjan terug naar zijn geboorteland. Tegen de achtergrond van het stijgende zelfmoordaantal onder boeren in India vindt Sanjeevani, een jonge boerenweduwe, kracht, vreugde en gezelschap in een groep sterke vrouwen die net zoals zij hun man verloren aan zelfmoord. Tijdens sessies met een plaatselijke psycholoog vindt ze de moed om haar verdriet te overwinnen, sociale taboes te doorbreken en te streven naar financiële onafhankelijkheid en een betere toekomst voor haar kinderen.

Terwijl nieuwe zelfmoorden haar gemeenschap teisteren en haar vastberadenheid op de proef stellen, vindt Sanjeevani heling in het confronteren van haar verdriet en het helpen van andere boerinnen zoals zij in een sterk patriarchale samenleving.

Marching in the Dark dingt in Kopenhagen mee naar de HUMAN:RIGHTS Award. Het is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan, die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject, de korte documentaire De Flandrien.

Marching in the Dark is een Belgisch-Nederlands-Indiaase coproductie. Producenten zijn Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met het Nederlandse SNG Film en het Indiaase NoCut Film Collective.

De productie kon rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Still uit Marching in the Dark (2024)
Still uit Marching in the Dark (2024)

CPH:FORUM

Naast een van de meest toonaangevende publieksfestivals voor documentaire in Europa is CPH:DOX ook een belangrijke afspraak voor de documentaire-industrie. Elk jaar zakken honderden internationale professionals af naar de Deense hoofdstad voor pitches, presentaties en conferenties rond ontwikkeling, coproductie en financiering van documentaires.

Dit jaar zal een delegatie van Belgische documentaireproducenten deelnemen aan het industriegedeelte van CPH:DOX, waar ze zichzelf en hun projecten aan de internationale aanwezigen kunnen voorstellen. Langs Vlaamse zijde zullen producenten Lennart Stuyck (Diplodokus), Maarten D’Hollander (Krater Films) en Kristof Bilsen (Limerick Films) deel uitmaken van de delegatie.

Op het CPH:FORUM, waar nieuwe documentaire in ontwikkeling worden voorgesteld, zullen twee coproducties met Vlaanderen worden gepitcht: Towards the Abyss van Mads Brügger, een Noors-Deens-Belgische coproductie met Associate Directors als Vlaamse partner, en The Invisible World van Talal Derki, een Duits-Belgische coproductie waar Storyhouse als Vlaamse partner aan boord is.