Ga verder naar de inhoud

Grote Prijs voor Tokyo Giants op Zinebi Bilbao

25 november 2013
Nicolas Provosts korte film Tokyo Giants heeft de Grote Prijs van het Zinebi - Bilbao Internationaal Documentaire en Kortfilmfestival (15-22 november) gewonnen. Vorige week behaalde de film ook al de derde prijs op het Alcine Film Festival in Madrid en was hij te zien tijdens het prestigieuze AFI Fest in Los Angeles.
Nicolas Provost, die tegenwoordig woont en werkt in New York, kon niet aanwezig zijn op de officiële prijsuitreiking in Bilbao, maar bedankte het publiek via een videoboodschap voor de erkenning. De filmmaker noemt het winnen van de Grote Prijs 'een mooie afsluiter voor de Plot Point-trilogie waarmee ik in totaal meer dan 20 internationale awards behaalde, waaronder een nominatie voor de European Film Awards in 2007.'

 Tokyo Giants speelt zich af in de hyperkinetische straten van Tokio en is het derde luik van de Plot Point-trilogie. Provost trok in 2007 voor Plot Point naar de straten van New York en deed in 2010 Las Vegas aan in Stardust. Met het drieluik tast de cineast de grenzen tussen fictie en realiteit af door met een verborgen camera gefilmde beelden te verweven met cinematografische elementen en narratieve codes. Hij presenteert de man in de straat als een filmprotagonist wiens realiteit het midden houdt tussen droom en nachtmerrie en toont aan dat ‘cinema’ niet meer is dan een parallelle realiteit bestaande uit clichés, technische regels en dramaturgische conventies. 

De film ging in februari 2013 in première tijdens het Internationaal Filmfestival van Rotterdam en werd sindsdien o.a. uitgenodigd voor het Seoul International NewMedia Festival, Winterthur Internationaal Kortfilmfestival, Kasseler Dokfest, Festival du Nouveau Cinéma in Canada en het Film Fest Gent. Vorige week eindigde de korte film op de derde plaats binnen de Europese kortfilmcompetitie van het Alcine – Festival de Cine Alcalá de Henaris nabij Madrid; binnenkort is hij ook te zien tijdens het Kortfilmfestival van Leuven. 

Tokyo Giants was uitgenodigd voor de Internationale Competitie van het filmfestival van Bilbao; daar waren ook de korte films Houses With Small Windows van Bülent Öztürk en Robbe Vervaekes Norman te zien. Sarah Vanagt en Katrien Vermeires The Wave was dan weer één van de vier films in het luik ‘memory and oblivion’. Vorig jaar won de korte animatiefilm Oh Willy… van Emma De Swaef en Marc James Roels nog de Cineclub Fas Prize in Bilbao.

 Het filmfestival van Bilbao vierde dit jaar zijn 55ste editie en is geaccrediteerd door FIAPF (Federation Internationale des Associations de Producteurs de Films).

 Nicolas Provost schreef het scenario voor Tokyo Giants dat hij ook zelf regisseerde en produceerde. De cast wordt ingevuld door de bewoners en bezoekers van Tokio, Johan Rooms en Miet Warlop. Zowel de Plot Point-trilogie als Houses With Small Windows, Norman, The Wave en Oh Willy… konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Op 30 januari opent in de Tim Van Laere Gallery in Antwerpen de vierde solotentoonstelling met werk van Nicolas Provost.