Ga verder naar de inhoud

Holly op shortlist European Film Awards

27 september 2023

Holly van Fien Troch staat op de shortlist voor de European Film Awards. Dat maakte de European Film Academy zonet bekend. De vijfde speelfilm van Fien Troch ging eerder deze maand in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië, waar hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts bekroond werd met de Bisato d'Oro Award voor haar acteerprestatie. Bij ons opent Holly op 10 oktober de 50ste editie van Film Fest Gent.

Still uit Holly (2023)
Still uit Holly (2023)

Holly

Het titelpersonage van Holly is een 15-jarig meisje. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben, zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna lijkt geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om mee vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt lijkt Holly rust, warmte en hoop te geven aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.

Naast nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans bestaat de cast van Holly uit Greet Verstraete, Els Deceukelier, Serdi Faki Alici en Robbie Cleiren. Frank van den Eeden is de Director of Photography, Nico Leunen stond in voor de montage en Johnny Jewel componeerde de muziek.

Holly is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films du Fleuve, Tarantula, Topkapi, Tabiki en Agat Films. Naast het VAF/Filmfonds kreeg de productie steun van het Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive, Luxemburg Film Fund, Streamz en VOO Be TV. Het in Parijs gevestigde mk2 staat in voor de internationale rechtenverkoop.

Nadat Holly op 10 oktober de 50ste editie van Film Fest Gent opent, brengt distributeur Cinéart de film op 22 november in de Belgische zalen.

Na de aankondiging van de shortlist van de European Film Awards is het nu aan de 4600 leden van de European Film Academy om hun stem uit te brengen voor de Beste Europese Speelfilm en andere categorieën. De nominaties worden bekendgemaakt op 7 november. De prijsuitreiking vindt plaats op 9 december in Berlijn, de thuisbasis van de European Film Academy.

Holly kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.