Ga verder naar de inhoud

Hot Docs selecteert Vlaamse documentaires

23 maart 2021

De documentaires 4 Seasons in a Day van Annabel Verbeke, ALL-IN van Volkan Üce en Nanu Tudor van Olga Lucovnicova zijn geselecteerd voor Hot Docs, het internationale documentairefestival in het Canadese Toronto dat ook dit jaar volledig online zal plaatsvinden (29 april-9 mei). Daarnaast staan ook verschillende Vlaamse coproducties op het programma.

Still uit 4 Seasons in a Day, Annabel Verbeke (2021)

4 Seasons in a Day

De documentaire 4 Seasons in a Day van Annabel Verbeke krijgt zijn wereldpremière in de International Spectrum-competitie van Hot Docs. Het is een dynamisch portret van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland op een zucht van de Brexit. Een ferry voert dagelijks passagiers over de Carlingford Lough, een adembenemend fjord dat in het oosten de grens tussen Ierland en Noord-Ierland vormt. Terwijl de grens onzichtbaar voorbijschuift, brengt de korte overtocht uiteenlopende gevoelens aan de oppervlakte.

De regie van 4 Seasons in a Day is van Annabel Verbeke, winnares van een VAF Wildcard in 2010. Ze schreef het scenario samen met Frederik Nicolai, die ook de productie verzorgde voor het Brusselse productiehuis Off World. De internationale coproducenten zijn het Noorse Relation04 Media, het Kroatische Kinoteka en het Litouwse In_Script. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het in Keulen gevestigde 3BoxMedia.

Still uit ALL-IN (2021)
Still uit ALL-IN (2021)

ALL-IN

ALL-IN maakt deel uit van het World Showcase-programma van Hot Docs en komt ook in aanmerking voor de publieksprijs. De documentaire van Volkan Üce gaat over twee jongemannen die aan de slag gaan in een gigantisch all-inclusive hotel aan de Turkse Rivièra. In een wereld van kleurrijke zwemoutfits, overdadige buffetten en verholen machtsrelaties, ontdekken Ismail en Hakan geleidelijk aan de mogelijkheden om vooruit te komen in het leven. Maar al snel doet de inwijding in het absurde westerse toerisme de vraag stellen: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen?

ALL-IN werd geschreven en geregisseerd door Volkan Üce. De productie is van Magalie Dierick en Emmy Oost voor Cassette for timescapes. De internationale sales agent is het in Parijs gevestigde CAT&Docs. Dalton Distribution zal de film in België verdelen.

Still uit Nanu Tudor (2020)

Nanu Tudor

De korte documentaire Nanu Tudor, het Doc Nomads-afstudeerproject van Olga Lucovnicova, is geselecteerd voor het Shorts-programma van Hot Docs. In Nanu Tudor reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

Met Nanu Tudor won Olga Lucovnicova in december 2020 een VAF Wildcard. Begin deze maand werd ze bekroond met de Gouden Beer voor de Beste Kortfilm op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

Still uit Misha and the Wolves (2021)
Still uit Misha and the Wolves (2021)

Vlaamse coproducties

In het Special Presentations-luik, het vlaggenschipprogramma van Hot Docs, worden The Taste of Desire van Willemiek Kluijfhout en Misha and the Wolves van Sam Hobkinson vertoond.

The Taste of Desire is een poëtische documentaire over de oester als metafoor voor de passies en frustraties van het leven. Het is een Nederlands-Belgische coproductie met Cassette for timescapes als Vlaamse coproducent.

Misha and the Wolves vertelt het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van auteur en Holocaust-overlever Misha Defonseca, wiens mémoires de wereld hebben veroverd maar tegelijk een donkere waarheid verhullen. Het is een internationale coproductie met Las Belgas als Vlaamse partner.

Ten slotte is er nog Blue Box van Michal Weits, een Israëlisch-Canadees-Vlaamse coproductie met Off World als lokale partner. Blue Box vertelt het verhaal van Joseph Weits, de overgrootvader van de filmmaker en een onmisbare schakel in het Israëlisch-Palestijns conflict dat de regio al decennia verscheurt. Blue Box is onderdeel van het World Showcase-programma van Hot Docs.

4 Seasons in a Day kwam, als onderdeel van documentairereeks Borderline van productiehuis Off World, tot stand met steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. All-IN, The Taste of Desire, Misha and the Wolves en Blue Box konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.