Ga verder naar de inhoud

IFFR selecteert Vlaamse titels

19 december 2022

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft vandaag een groot deel van het programma bekendgemaakt voor de aankomende festivaleditie (25 jan-5 feb 2023). De speelfilm LUKA van Jessica Woodworth is geselecteerd voor de Big Screen-competitie en de experimentele film Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe [...] van Benjamin Deboosere doet mee voor de prijzen in de Bright Future-competitie. Daarnaast maken twee Vlaamse titels deel uit van de Short & Mid-length-sectie.

Big Screen Competition

Jessica Woodworth is een van oorsprong Amerikaanse regisseur van speelfilms die in 2006 met Peter Brosens het Vlaamse productiehuis Bo Films oprichtte. Hun eerste film Khadak werd in 2006 in Venetië bekroond met de Lion of the Future Award en won dat jaar ook de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Samen met hun vier daarop volgende speelfilms Altiplano (Cannes 2019), Het Vijfde Seizoen (Officiële Competitie, Venetië 2012), King of the Belgians (Orizzonti Competitie, Venetië 2016) en The Barefoot Emperor (Toronto 2019) hebben zij 58 prijzen en 350 festivalselecties op de teller staan.

LUKA is geïnspireerd op De woestijn van de Tartaren (1940) van de invloedrijke Italiaanse romanschrijver Dino Buzzati. In de film, die in Rotterdam in wereldpremière zal gaan, volgen we de jonge soldaat Luka die zich door een desolaat, postapocalyptisch landschap worstelt op zoek naar het legendarische Fort Kairos. Nadat hij zijn zware tocht ternauwernood overleeft, ontdekt hij dat Kairos geen legende is. Het is een vervallen, disfunctioneel oord en wordt beheerst door een commando van excentriekelingen. Langzaam raakt Luka in de ban van dit bastion van absurditeit. Hij ontdekt al snel de waarheid, dat niemand ooit de vijand heeft gezien. Luka slaat zich door de dagen heen, totdat hij de moed vindt om de illusie te doorbreken.

Jessica Woodworth schreef en regisseerde de film. Peter Brosens verzorgde de productie voor Bo Films, in coproductie met Beluga Tree (BE), Palosanto Films (IT), Volya Films (NL), Art Fest (BG), Dokino (AM) en Krater Films (BE).

In de cast van LUKA vinden we o.a. Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Samvel Tadevossian en Django Schrevens. Net als in vorige producties deden Woodworth & Brosens voor LUKA beroep op David Verdurme voor de montage en Sabina Christova voor de art direction. Verder werkten ook Virginie Surdej (DOP), Eka Bichinashvili (kostuums), Stefano Campus (geluid), Marly van de Wardt (make-up), Teho Teardo (muziek) en Carl De Keyzer (stillfotografie) mee aan de film.

De internationale sales van LUKA worden vertegenwoordigd door het Duitse Films Boutique. De Belgische première staat gepland voor het Filmfestival Oostende (27 jan-4 feb 2023).

LUKA, setfoto door Carl De Keyzer
LUKA, setfoto door Carl De Keyzer

Bright Future

Het speelfilmdebuut van Benjamin Deboosere, bekend van de korte fictiefilms Of Not Such Great Importance (2019) en Some Things Are Hard to Say (2021), zal in Rotterdam zijn wereldpremière beleven als onderdeel van Bright Future, een competitieve sectie voor internationale debuutfilms.

De film, voluit Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe die acht en twintig jaar helemaal alleen op een bewoond eiland leefde en zei dat het van hem was, is een herwerking van de historische klassieker Robinson Crusoë van Daniel Defoe uit 1719.

Nadat zijn schip overvallen wordt door een storm strandt de Engelsman Robinson Crusoë op een eiland. Hij raakt bevriend met de enige andere overlevende, een rat, Mercury en bouwt er zijn nederzetting. Nadat Mercury het leven laat, blijft Robinson in eenzaamheid achter. Hij vangt echter een kannibaal die hij Vrijdag doopt. Hun relatie wordt alsmaar ingewikkelder, tot een groep piraten het eiland bezoekt.

Benjamin Deboosere schreef en regisseerde de film. De productie is van Sarah Deboosere voor Untitled Production. De hoofdrollen zijn voor Oriana Ikomo en Bernice Leming. Hans Bruch Jr. stond achter de camera.

Still uit Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe (2023)
Still uit Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe (2023)

Short & Mid-length

Twee Vlaamse titels zijn geselecteerd voor de Short & Mid-length-sectie van IFFR: E6-D7 van Eno Swinnen en Speech for a Disappearing Statue van Collectif Faire-part.

E6-D7 is een korte animatiefilm geregisseerd door Eno Swinnen en geproduceerd door Brecht Van Elslande voor Animal Tank. Het is een science-fiction-drama over een eenzame machine die een soort liefde vindt in zijn androïde opvolger. Kan hij houden van zijn opvolger die hem op alle vlakken zal vervangen?

Speech for a Disappearing Statue is een korte experimentele documentaire van Collectif Faire-part, waarin dichter Marie Paule Mugeni haar toespraak voorbereidt voor de dag dat het standbeeld van Koning Leopold II in Brussel zal worden neergehaald. Collectif Faire-part is een verzameling Belgische en Congolese filmmakers en kunstenaars. Hun vorige documentaire Faire-part, over Kinshasa en het stedelijk verzet tegen de erfenissen van het kolonialisme, was in 2019 geselecteerd voor Hot Docs.

De 52ste editie van IFFR loopt van 25 januari tot 5 februari 2023. Parallel met het festival loopt ook de 40ste editie van CineMart (29 jan-1 feb), de coproductiemarkt van IFFR die voor het eerst sinds Covid-19 opnieuw live zal plaatsvinden. De Vlaamse titel Anti-Muse, een VR-project in productie van Baloji Tshiani Serge geproduceerd door Amok, zal op de CineMart door de makers worden voorgesteld.

LUKA, Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe, E6-D7 en Anti-Muse konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Still uit E6-D7 (2023)
Still uit E6-D7 (2023)