Ga verder naar de inhoud

Nieuw Actieplan Grensoverschrijdend Gedrag: implementatie voor producenten

10 juni 2024

Op 29 april 2024 lanceerde het departement Cultuur, Jeugd en Media nieuwe Actieplannen Grensoverschrijdend Gedrag voor de Cultuur- en Mediasector. Het laatstgenoemde heeft ook betrekking op de filmsector. Als belangrijke subsidieverstrekker voor de film-, media- en gamesector ondersteunt het VAF dit actieplan ten volle en het volgen van de principes van dit plan geldt voor iedereen die steun krijgt.

Het VAF is betrokken bij meerdere onderdelen van het plan en we verwachten dat wie via het VAF van productiesteun geniet, zich eveneens engageert voor een respectvolle omgang met collega's en medewerkers. Daarom roepen we alle Vlaamse producenten en gamestudio's op om de engagementsverklaring te ondertekenen. Dit kan je eenvoudig via de link onderaan deze webpagina van mediarte.

Na de oproepen tot vrijwillige ondertekening van de engagementsverklaring, leggen we nu concreet uit hoe wij dit als VAF gaan verplichten voor producenten en gamestudio's van zodra ze een bepaalde som van het VAF ontvangen.
Producenten en gamestudio’s die van het VAF één of meerdere productiesteuntoekenningen ontvangen, zullen hoger vermelde engagementsverklaring verplicht moeten ondertekenen. We werken met een minimumdrempel van 250.000 euro productiesteun. Dit wordt berekend vanaf goedkeuringen dit jaar (begin 2024) en wordt gecumuleerd bekeken. Dus wanneer je als producent meerdere productiepremies hebt verzameld, dan worden deze opgeteld om te bekijken of je al aan 250.000 euro komt. Dit kan ook een combinatie zijn van premies uit de drie fondsen: VAF/Filmfonds, VAF/Mediafonds en VAF/Gamefonds. Wanneer je als producent die grens bereikt hebt, krijg je van ons een automatische mail om je daarop te wijzen. Tegen de indiening van het technisch dossier moet de ondertekening dan in orde zijn. De projectbeheerder zal dit checken.

Via deze link op de website van mediarte kan je onderaan het document ter ondertekening vinden. Mediarte, die deze materie opvolgt, voegt je naam dan bij op haar website. Lees ook goed waartoe je je engageert, zodat dit geen dode letter blijft. Voor meer informatie, kan je Karla Puttemans contacteren.