Ga verder naar de inhoud

Internationale première yours, op IFFR

18 december 2023

Het International Film Festival Rotterdam heeft zijn programma voor de aankomende festivaleditie (25 jan-4 feb 2024) bekendgemaakt. Verschillende Vlaamse producties zijn geselecteerd, waaronder yours, een assemblage van vijf korte films die vrij geïnspireerd zijn op het werk van de Belgische filmmaakster Chantal Akerman. Daarnaast heeft ook Holly van Fien Troch een uitnodiging op zak.

yours,

Voor yours, werden vijf filmmakers uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van de Belgische filmmaakster Chantal Akerman, meerbepaald door haar film News from Home (1976). De vijf werden gevraagd om samen één film te maken: elk met hun eigen stem, stijl en uitgangspunt. Letterlijke details zoals brieven en metro’s, en thema’s zoals dislocatie, het onthechte stadsleven, vervreemding versus zich thuis voelen, afstand versus nabijheid, en de moeder-dochterrelatie echoën de films van Akerman. Het resultaat is een caleidoscopische film die getuigt van een manier om met het werk van Chantal Akerman in dialoog te treden.

yours, bestaat uit vijf afzonderlijke korte films: Stone, Hat, Ribbon and Rose van Eva Giolo, Barefoot Birthdays on Unbreakable Glass van Rebecca Jane Arthur, When Things Fall Apart van Katja Mater, Un Âne van het kunstenaarsduo Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat en The possibility of being sea van Maaike Neuville.

Producent is Andrea Cinel voor kunstencentrum nona. De film maakte eerder dit jaar deel uit van de Contour biennale voor bewegend beeld in Mechelen.

Op IFFR wordt yours, vertoond binnen de Bright Future-competitie voor hedendaagse, originele speelfilmdebuten.

Affichebeeld yours, (2023)
Affichebeeld yours, (2023)

Andere Vlaamse titels op IFFR

Holly van Fien Troch heeft een uitnodiging op zak voor het Limelight-programma van IFFR, een sectie voor Nederlandse premières van de meest opvallende films uit het internationale festivalcircuit.

Holly ging in eerder dit jaar in wereldpremière als onderdeel van de Officiële Competitie van het Filmfestival van Venetië, waar de 17-jarige hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts bekroond werd met de Bisato d'Oro Award. Bij ons was Holly te zien als openingsfilm van Film Fest Gent en sinds 22 november in de bioscopen.

Holly is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films du Fleuve, Tarantula, Topkapi, Tabiki en Agat Films. De internationale sales worden vertegenwoordigd door mk2.

In het Short & Mid-Length-programma van IFFR vinden we Beautiful Men van Nicolas Keppens, een korte animatiefilm over drie kalende broers die naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie.

Beautiful Men kreeg een speciale vermelding van de jury na de wereldpremière op Film Fest Gent. Het is een productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, in coproductie met Ka-ching Cartoons en Miyu Production. De rechten worden internationaal verkocht door Miyu Distribution.

Ten slotte zijn ook enkele internationale coproducties met Vlaamse inbreng geselecteerd voor IFFR. Zo is er Zielona granica/The Green Border, de nieuwe speelfilm van Agnieszka Holland die net als Holly in wereldpremière ging in Venetië. De film over de vluchtelingencrisis op de grens tussen Polen en Wit-Rusland is een coproductie met het Belgische Beluga Tree. Achter de schermen werkte veel Vlaams talent mee: Steffen Geypens als production manager, Kris Janssens voor de VFX, enz.

Een andere coproductie met Vlaanderen is The Waste Land, een documentaire van Chris Teerinck over het gelijknamige, baanbrekende gedicht van T.S. Eliot. Het Antwerpse Associate Directors is verbonden als Vlaamse coproducent. En in het Art Directions-programma is O te zien, een live performance van jazzmuzikanten Naima Joris en Vitja Pauwels en filmmaker Jan Van IJken.

Tot slot maakte IFFR vorige week bekend dat het tijdens de komende editie de Robby Müller Award zal uitreiken aan cinematograaf Grimm Vandekerckhove, bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Bas Devos, Fien Troch en Stephan Streker. De Robby Müller Award wordt uitgereikt in samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers, aan een cinematograaf die met zijn oeuvre een eigenzinnige, geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld.

yours, Holly en The Waste Land kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Still uit Holly (2023)
Still uit Holly (2023)