Ga verder naar de inhoud

Internationale prijzenregen voor Close

16 oktober 2022

Close, de nieuwe speelfilm van Lukas Dhont, heeft vannacht de hoofdprijs gewonnen op het 30ste Hamptons Film Festival in de VS. Eerder op de dag won hij al de Prijs voor Beste Film op het Haifa Film Festival, terwijl zijn producent Dirk Impens bij ons in Gent de Jo Röpcke Award in ontvangst mocht nemen. Verder werd ook bekend dat Lukas Dhont één van de ambassadeurs is van de zevende editie van de European Arthouse Cinema Day die op zondag 13 november met tal van over heel Europa verspreide speciale events wordt georganiseerd. Vanaf 2 november loopt Close bij ons in de bioscoop.

Met het winnen van de hoofdprijs, de Award for Best Narrative Feature, op het Hamptons International Film Festival toont Close dat ook de VS valt voor het hartverwarmende verhaal van Remi en Leo. De jury werd dit jaar voorgezeten door Rajendra Roy, hoofdcurator voor film van het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA) die ook zetelt in het International Film Executive Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), de organisatie achter de Oscars. De prijs in The Hamptons betekent alvast een mooie start voor de Oscarcampagne die Lukas Dhont momenteel in de Verenigde Staten voert. De distributeur in de VS is het gerenommeerde A24.

Naast de overwinning met de Grand Prix in Cannes, viel Close ook al op tal van andere festivals in de prijzen, zoals op het Cinefest Mikolc in Hongarije met de Cicae Jury Prize; het Europees Filmfestival in het Servische Palic met de Publieksprijs; het Sydney Film Festival met de Prijs van de Beste Film; Film Fest Hamburg met de Art Cinema Award; en het Norwegian International Film Festival in Haugesund met de Critics Award op. Daarnaast is Close genomineerd voor de European University Film Award en staat de film op de shortlist voor de European Film Awards. Op 2 november brengt Lumière de film uit in de Belgische bioscopen.

Still uit Close (2022)
Still uit Close (2022)

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. Andere partners zijn het Nederlands Films Fonds (NFF) en the Netherlands filmproduction incentive, le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en EURIMAGES met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon.

Ons team voelt zich ongelooflijk vereerd om dit jaar de hoofdprijs van het Hamptons Film Festival te mogen ontvangen. Ik wil de jury en het festival bedanken voor het vieren van deze film. Close is een intiem portret over de menselijke behoefte aan, en verlangen naar vriendschappen en connecties. Een film over de druk van mannelijkheid op jonge mannen die opgroeien. Een ode aan tederheid en kwetsbaarheid. We hebben geluk dat de film al zoveel heeft weten te ontroeren en hopen dat dit zo zal blijven.

Regisseur Lukas Dhont