Ga verder naar de inhoud

Ket & Doc-kinderdocumentaires naar IDFA

28 oktober 2020
De Ket & Doc-documentaires Circus zonder tent van Nina Landau en Radio Felix van Lauranne Van den Heede zijn geselecteerd voor de Competitie voor Kinderdocumentaires op IDFA, het International Documentary Festival Amsterdam (18 nov-6 dec). Twee documentaireprojecten uit Vlaanderen, Draw For Change! en This Is My Moment, worden voorgesteld op IDFA Forum, het internationale coproductie- en financieringsplatform van IDFA.

Ket & Doc is een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in samenwerking met Ketnet en JEF. Sinds de wereldpremière op het JEF festival in februari van dit jaar hebben de vijf korte documentaires uit de reeks zich ook internationaal doen opmerken. Vier van de vijf titels werden uitgenodigd voor DOK Leipzig (26 okt-1 nov): Bertha en de Wolfram van Tijs Torfs, Fien, Jip en Fien van Marie De Hert, Papamagneet van Daphne van den Blink en Circus zonder tent van Nina Landau.

Zonet werd bekendgemaakt dat Circus zonder tent van Nina Landau en Radio Felix van Lauranne Van den Heede deel uitmaken van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA.

Op het IDFA Forum worden daarnaast twee Vlaamse documentaireprojecten voorgesteld die momenteel in de productiefase zitten.

Het eerste project, Draw for Change!, is een documentairereeks die wordt geregisseerd door Nada Riyadh, Anna Moiseenko, Sama Pana, Karen Vázquez Guadarrama, Kim Longinotto en Laura Nix. Vrouwelijke cartoonisten en hun tekeningen geven in deze reeks een inkijk in enkele van de meest urgente problemen waarmee vrouwen vandaag worden geconfronteerd. Draw for Change! wordt geproduceerd door Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films.

Ook geselecteerd voor het IDFA Forum is This Is My Moment van Lieven Corthouts, een lange documentaire over Biniam, een veelbelovende 18-jarige Eritrese wielrenner die ervan droomt prof te worden. Kenners voorspellen een geweldige toekomst, maar er rijden maar weinig gekleurde wielrenners rond in de profwereld en Europa heeft geen haast om Eritreeërs of andere Afrikanen een visum te geven, uit angst dat ze als vluchteling onder de radar zullen verdwijnen. Producenten van This is My Moment zijn Magalie Dierick en Emmy Oost voor Cassette for timescapes.

Draw For Change! en This Is My Moment worden op dit moment ook voorgesteld op RE>CONNEXT, het audiovisuele exportplatform van Flanders Image, de internationale promotieafdeling van het VAF, dat nog tot 31 oktober loopt.

IDFA vindt plaats van 18 november tot 6 december. Het professionele gedeelte loopt volledig online, de publieke festivalonderdelen zullen georganiseerd worden in een combinatie van fysieke vertoningen en online screenings.

De Ket & Doc-producties Circus zonder tent en Radio Felix en de documentairereeks Draw for Change! kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. This Is My Moment kan rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.