Ga verder naar de inhoud

Kind Hearts wint Grand Prix Generation 14plus in Berlijn

16 februari 2022

Kind Hearts, de nieuwe documentaire van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes, heeft de Grand Prix voor Beste Film van het Generation 14plus-programma gewonnen. De prijs werd zonet ex aequo uitgereikt door de internationale jury van Generation 14plus, het filmprogramma voor jongeren van het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar Kind Hearts het voorbije weekend zijn wereldpremière beleefde.

Kind Hearts gaat over Billie en Lucas, een jong Brussels koppel die hun studies starten aan de universiteit en voor een jaar vol veranderingen staan. Hun denkbeelden over de toekomst, twijfels over relaties en verwachtingen van het volwassen leven vormen de basis voor gesprekken met vrienden en elkaar. Kind Hearts toont op een integere wijze hoe vormend maar ook onzeker (eerste) liefde kan zijn.

Filmmakers Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes wonnen in 2010 een VAF Wildcard met hun KASK-afstudeerproject Because We Are Visual en regisseerden sindsdien samen verschillende documentaires, waaronder Rain (2012) en Mitten (2019) over het werk van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en haar gezelschap Rosas, en Grands travaux (2016) over jongeren in een Nederlandstalige beroepsschool Brussel.

De productie van Kind Hearts is van Rasmus Van Heddeghem en Ruben Desiere voor Accattone films. Avila Film verzorgt de distributie. Op 30 maart zal Kind Hearts bij ons het Courtisane festival in Gent openen. De Belgische bioscooprelease volgt in april.

Het is niet de eerste keer dat een Vlaamse titel de hoofdprijs van het Generation-programma wegkaapt: in 2014 was de eer aan Bas Devos, die de Grand Prix won met zijn speelfilmdebuut Violet. Wel eerder uitzonderlijk is dat de prijs naar een documentaire gaat, iets wat de afgelopen tien jaar nog maar één keer gebeurde. Ook in de Generation-sectie won Sahim Omar Kalifa in 2011 de Prijs van het Deutsches Kinderhilfswerk met zijn korte film Land of the Heroes.

Kind Hearts werd gerealiseerd met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.