Ga verder naar de inhoud

VAF Wildcardwinnaar Klette geselecteerd voor Clermont-Ferrand

15 december 2022

De korte fictiefilm Klette van Michael Abay is geselecteerd voor de Internationale Competitie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand (27 jan-4 feb 2023), een van de belangrijkste kortfilmfestivals in Europa. Klette is Michael Abay's eindwerk aan het RITCS, waarmee hij vorige week in Leuven de VAF Wildcard Fictie 2022 won.

Klette gaat over de 26-jarige Morgane die nog altijd bij haar moeder woont, haar studies nog steeds niet heeft afgerond en in de liefde niet verder raakt dan een onenightstand. Ze weet duidelijk niet van aanpakken, in Brussel noemt men zo iemand een 'klette'. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

Het scenario en de regie van Klette zijn van Michael Abay, die de film maakte als masterfilm aan het RITCS School of Arts (2022). De film was geselecteerd voor de Vlaamse competitie van het Kortfilmfestival Leuven, waar hoofdrolspeler Jennifer Heylen werd bekroond met de Juryprijs voor Beste Acteerprestatie. Belangrijke bijrollen zijn er voor Stella Kitoga en Anne-Laure Vandeputte.

Winnaar van de VAF Wildcard Fictie 2022 Michael Abay
Winnaar van de VAF Wildcard Fictie 2022 Michael Abay

Over de VAF Wildcards

De VAF Wildcards worden sinds 2005 elk jaar uitgereikt. De winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF.

Met een totaal bedrag van 200.000 euro zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land. De Wildcards voor Fictie en Animatie zijn 60.000 euro waard, de Wildcards Documentaire en Filmlab zijn goed voor 40.000 euro.

De resultaten en het professioneel parcours van een aantal VAF Wildcardlaureaten spreken tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi & Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele fictieregisseurs die ooit een VAF Wildcard wonnen en intussen naam maakten in de filmindustrie. Ook voor documentairemakers zoals Eva Küpper, Sofie Benoot en Tim De Keersmaecker was de VAF Wildcard een springplank naar een succesvolle carrière.