Ga verder naar de inhoud

Korte animatiefilms uit Vlaanderen naar Annecy

30 april 2021

De Kortfilmselectie voor het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy is zonet bekendgemaakt. Twee Vlaamse titels zijn geselecteerd voor de Officiële Kortfilmcompetitie van het Franse animatiefestival, dat voorlopig gepland staat om in hybride vorm plaats te vinden van 14 tot 19 juni. Het gaat om Easter Eggs van Nicolas Keppens en Hold Me Tight van Mélanie Robert.

Still Easter Eggs
Still Easter Eggs (2021)

Easter Eggs volgt twee vrienden, Jason (12) en Kevin (15), op een absurde zoektocht naar de exotische vogels van de eigenaar van het Chinese restaurant die zelf ook verdwenen is.

Het scenario en de regie van Easter Eggs zijn van Nicolas Keppens, die enkele jaren geleden samen met Matthias Phlips de succesfilm Wildebeest maakte, een korte animatiefilm die tientallen internationale festivalselecties en een nominatie voor de European Film Awards in de wacht sleepte. In de stemmencast van Easter Eggs vinden we o.a. Victor Polster, de hoofdrolspeler in Lukas Dhonts Girl (2018).

De wereldpremière van Easter Eggs vond in december 2020 plaats op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven, waar de film de publieksprijs won binnen de Vlaamse Animatie-competitie. Daarop werd Easter Eggs geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar hij door de jury werd aangeduid als officiële inzending voor de European Film Awards van 2021. Sindsdien werd Easter Eggs nog geselecteerd voor een handvol internationale festivals en sprokkelde hij prijzen en eervolle vermeldingen op het festival van Angers en recent nog op het Brusselse Anima-festival.

Easter Eggs is een productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, in coproductie met het Nederlandse Ka-Ching Cartoons en het Franse Miyu Productions. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Franse Miyu Distribution.

Still uit Hold Me Tight (2021)
Still uit Hold Me Tight (2021)

Naast Easter Eggs dingt ook Hold Me Tight van Mélanie Robert mee naar de prijzen in de Officiële Kortfilmcompetitie. Hold Me Tight is een productie van Viviane Vanfleteren voor Vivi Film.

Ten slotte werden vandaag nog enkele andere secties voor het Animatiefilmfestival van Annecy bekendgemaakt. Ontbinding, het eindwerk van animator Dries Bogaert aan KASK School of Arts, maakt deel uit van de Competitie voor Studentenfilms. Mush-Mush The Guardian of the Forest van Joerio Christiaen, een productie van Thuristar, is dan weer geselecteerd in de Competitie voor TV-producties.

Easter Eggs en Hold Me Tight kwamen tot stand steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Animatiereeks Mush-Mush kon rekenen op steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.