Ga verder naar de inhoud

Korte animatiefilms uit Vlaanderen uitgenodigd voor Annecy

16 maart 2023

Het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy heeft zijn kortfilmprogramma voor de volgende editie bekendgemaakt. Vier titels uit Vlaanderen zijn geselecteerd: Wat zit er in die kist? van Bram Algoed, Drijf van Levi Stoops, The Miracle van Nienke Deutz en de coproductie The Smile van Erik van Schaaik. Producent Annemie Degryse is aan drie van de vier geselecteerde films verbonden.

De eerste geselecteerde titel, Wat zit er in die kist?, is een korte animatiefilm van Bram Algoed met als doelgroep 3-6 jaar oud. De film vertelt een verhaal over een piloot, een kapitein, een machinist, een chauffeur, een postbode, een meisje en een reuzegrote kist. Wat zit er in die kist? is een adaptatie van het gelijknamige boek van Pieter Gaudesaboos. De productie is van Brecht Van Elslande voor Animal Tank.

De tweede Vlaamse selectie voor Annecy is Drijf van Levi Stoops, een korte animatiefilm over een koppel dat in het midden van de oceaan op een boomstam drijft. Hun reis over de oceaan zal hen verplichten om niet enkel het water, maar ook de afstand tussen hen in over te steken. De productie van Drijf is van Annemie Degryse voor Lunanime. Het Franse Miyu Distribution verzorgt de internationale sales.

The Miracle van VAF Wildcardlaureaat Nienke Deutz is de derde selectie voor Annecy. Het is een stop-motion/2D-geanimeerde film over de 40-jarige Irma, die op vakantie gaat naar een all-inclusive resort in Turkije en daar, in plaats van te ontspannen, met zichzelf en haar onverwerkte kinderwens geconfronteerd wordt. De productie is van Annemie Degryse voor Lunanime, in coproductie met het Nederlandse Keplerfilm. Net als voor Drijf worden de internationale rechten vertegenwoordigd door Miyu Distribution.

Ten slotte is ook de coproductie The Smile van Erik van Schaaik uitgenodigd voor het festival van Annecy. The Smile is een korte animatiefilm over een wereldberoemde filmster die ervan wordt beschuldigd zijn tegenspeelsters op te eten. Het is een Belgisch-Nederlandse coproductie met Beast Animation als lokale partner.

Still uit The Miracle (2023)
Still uit The Miracle (2023)

Het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy loopt dit jaar van 11 tot 17 juni en is een van de meest toonaangevende festivals voor animatiefilm in de wereld. Parallel met het festival vindt ook filmmarkt MIFA plaats, een belangrijke afspraak voor de internationale animatiesector.

Wat zit er in die kist?, Drijf, The Miracle en The Smile kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.