Ga verder naar de inhoud

La force diagonale naar FIDMarseille

7 juni 2023

De experimentele documentaire La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel is uitgenodigd voor de Internationale Competitie van FIDMarseille (4-9 juli). Here van Bas Devos, winnaar van de Encounters-prijs op de afgelopen editie van de Berlinale, is ook geselecteerd.

Still uit La force diagonale (2023)
Still uit La force diagonale (2023)

FIDMarseille

La force diagonale beleeft zijn wereldpremière op FIDMarseille, een festival dat sinds 1989 jaarlijks wordt georganiseerd en een van de belangrijkste Europese filmfestivals is voor documentaire, fictie en experimentele cinema. In het verleden waren o.a. de films van Lisa Spilliaert, Vincent Meessen, Manon De Boer, Herman Asselberghs en andere Vlaamse regisseurs en kunstenaars al te zien op het festival.

La force diagonale

In La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel reflecteren verschillende mensen over een cruciaal keerpunt in hun leven en de mogelijkheid tot transformatie door die gebeurtenis. De persoonlijke verhalen weven een subtiel verband die de impact van externe conflicten op individuele levens bloot legt. Zo resoneren hun verhalen met een belangrijk aandachtspunt in het werk van politiek filosofe Hannah Arendt: het menselijke vermogen om te beginnen, om iets nieuws te introduceren in de wereld die we delen. La force diagonale probeert deze menselijke dimensie, die onder permanente druk staat maar tevens onstuitbaar blijkt, tastbaar te maken.

De regie en het scenario van La force diagonale zijn van Annik Leroy en Julie Morel. De film werd geproduceerd door Marie Logie voor Auguste Orts, in coproductie met Cobra Films en het Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles.

Here

Naast La force diagonale is ook Here, de nieuwe speelfilm van Bas Devos, geselecteerd voor FIDMarseille. In Here volgen we een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar huis te gaan. Voor zijn vertrek kookt hij een grote pot soep met restjes uit zijn koelkast, om uit te delen als afscheidscadeau aan vrienden en familie. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert, wat leidt tot een potentieel liefdesverhaal. Haar aandacht voor het bijna onzichtbare laat Stefan in zijn spoor stoppen.

De hoofdrollen in Here worden gespeeld door Liyo Gong en Stefan Gota. Het scenario en de regie zijn van Bas Devos, producent is Marc Goyens voor Quetzalcoatl, met de steun van kunstencentrum BUDA, kunstencentrum nona en Proximus. De internationale sales agent is het Chinese Rediance.

Here ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar de film werd bekroond met de Prijs voor Beste Film van de Encounters-competitie en de Fipresci Award.

La force diagonale en Here kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.